Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

Медіаграмотність – наша зброя (ППО) від атак фейків та маніпуляцій

«Національний тест з медіаграмотності - важлива частина реалізації стратегії інформаційної безпеки України», – заступник Міністра культури та інформаційної політики з питань європейської інтеграції Тарас Шевченко.National media literacy test 3

        National media literacy test 19 Сьогодні Україна бореться за свою незалежність та територіальну цілісність на всіх фронтах. Війна не лише на полі бою, але й в інформаційному тилу проти російського агресора ведеться щодня ще з 2014 року. Питання медіаграмотності в Україні набуває все більшої актуальності. Дезінформація, фейки, кібератаки – це загрози для всього світу, а проти України - така інформаційна зброя застосовується в десятикратних масштабах. Ми перебуваємо в надзвичайно інтенсивному новинному потоці, який підсилює стрес і тривожність. Щоб зменшити шкідливі інформаційні впливи, важливо вміти аналізувати, звідки надходить інформація і як ми споживаємо її. Щоб протистояти інформаційним атакам ворога та адекватно сприймати теперішню дійсність, необхідно розвивати критичне мислення та бути медіаграмотним. Дуже важливо свідомо споживати інформацію і озброїтися навичками та знаннями, необхідними для відповідальної та ефективної навігації в цифровому та інформаційному просторі. 
Медіаграмотність - фільтр споживання інформації.
Національний тест з медіаграмотності - це унікальна можливість перевірити рівень своєї інформаційної грамотності.Це перша ініціатива в Україні, яка має на меті об'єднати українців навколо теми медіаграмотності.

Працівники Науково-технічної бібліотеки НЛТУ України долучилися до проведення Глобального тижня медійної та інформаційної грамотності. Тема 2023 року: «Медійна та інформаційна грамотність в цифровому просторі». Національний тест з медіаграмотності проводив Фільтр. Національний проєкт з медіаграмотності, Міністерство культури та інформаційної політики України разом з програмою USAID «Мріємо та діємо» та проєктом «Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність», які втілюються IREX in Ukraine за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), Посольства Великої Британії в Україні та Посольства Сполучених Штатів Америки в Україні. Партнером події також є Міністерство молоді та спорту України. Інформаційним партнером є Embassy of Sweden in Kyiv.

National media literacy test 14National media literacy test 12Лісотехніки взяли участь у написання в режимі онлайн Національного тесту з медіаграмотності.Пройти тест мали можливість усі охочі на платформі Typeform, яка для проходження тесту відкрита чотири рази на день протягом 45 хвилин. Початок – о 10:00, 13:00, 17:00, 21:00. Після проходження тесту учасникам автоматично сформовано результат, а правильні відповіді опубліковані 26 жовтня на сайті Фільтра. Кожен з учасників отримає сертифікат про проходження тесту із кількістю набраних балів (максимально 34 бали) на електронну пошту наступного тижня. Пройти тест можна лише 1 раз – учасники, які пройдуть тест декілька разів, не зможуть претендувати на подарунки.

Студенти про написання тесту:
- «Мені є ще до чого йти, деякі питання знала, вони не були важкими. Оскільки я проходила певні курси з фактчекінгу, тому для мене це не було складно. Вважаю, що кожен громадянин України має бути медіаграмотним. У нас війна в країні, ми повинні розрізняти фейки від правдивих суджень!».
- «Мені сподобались запитання, тому що вони є актуальними. Бажав би, щоб кожна людина пройшла цей тест, аби оцінити свої навички і вміння в такій темі, як медіаграмотність».

National media literacy test 9

2 листопада, команда «Фільтру» підбила підсумки тесту.

  • 25 жовтня в Національному тесті з медіаграмотності взяли участь 26 194 учасників, а 13 980 пройшли тест повністю.
  • Найбільше учасників, як і минулого року, було з Київської області — 2208. Дуже тішимося, що в тесті взяли участь українці з усієї країни! Зокрема й з Луганської і Донецької областей, а також з Криму. Брали участь і українці, які нині проживають за кордоном, — 413 учасників.
  • Як і минулого року, серед учасників було найбільше жінок — 78%. Чоловіків — 21%.
  • Найбільше учасників, як і у 2022 році, було віком від 15 до 18 років (24%), трохи менше — 16% — віком від 40 до 49 років.

National media literacy test 10

Які результати?
Більшість українців, які взяли участь в національному тесті з медіаграмотності, мають рівень:

  • «Початківець» (53%)
  • «Майже ГУРУ» (34%).
  • «ГУРУ медіаграмотності» мають 6% українців,
  • «Новачок» — 7% українців.

National media literacy test 1

Яка була структура тесту?
Тест тривав 45 хвилин. Тест складався з 34 запитань.

  • Блок 1. Базові поняття медіаграмотності та інформаційного простору. (8 запитань)
  • Блок 2. Соціальні мережі. (7 запитань)
  • Блок 3. Достовірність та вплив новин. (10 запитань)
  • Блок 4. Навички фактчекінгу. (6 запитань)
  • Блок 5. Здатність убезпечити особисті дані та ресурси. (3 запитання)

Найкраще українці впоралися їз завданнями на розрізнення факту та судження – 87% опитаних змогли правильно відповісти. Також учасники добре розумілися у різниці між блогерами та професійними журналістами й добре володіли інструментами фактчекінгу. Найскладнішим виявилося питання, спрямоване на визначення журналістських стандартів – правильно впоралися лише 7% осіб. Водночас найкраще українці відповіли на запитання з блоку 4. Воно стосувалося ситуації, коли в мережі ширять промову відомої людини: 95% учасників визначили, що передусім потрібно перевірити інформацію. Серед тем, над якими потрібно працювати, виділили наступні напрямки: перевірка Телеграм-каналів, розпізнавання теорій змов, реакція на контент псевдоекспертів й  уникнення фішингу. 

         National media literacy test 16Запрошуємо пройти Національний тест з медіаграмотності, який відкритий до 10 листопада, тож перевірити свої сили можуть всі охочі. Також на сайті «Фільтру» (режим доступу: https://filter.mkip.gov.ua/peremozhczi-naczionalnogo-testu-z-mediagramotnosti/) опубліковано перелік зі 150-ти переможців тесту, які отримають подарунки партнерів ПРООН в Україні.

Як покращити свій рівень?
Продовжуйте розвивати свою медіаграмотність разом із нами — підписуйтеся на нас в соцмережах, користуйтеся цікавими навчальними матеріалами на сайті Фільтра.

Матеріали для «прокачування м’язів» критичного мислення від «Детектор медіа». Більш детально (режим доступу: https://ms.detector.media/mediaosvita/post/30526/2022-10-27-mediagramotnist-tse-takozh-zbroya-proty-voroga/ )

#GlobalMILWeek
#Тиждень_з_медіаграмотності_в_Україні
#Глобальний_тиждень_медійної_та_інформаційної_грамотності
#ТижденьМІГ_НЛТУ #ТижденьМІГ_бібліотека_НЛТУ
#Медіаосвіта #фільтруйінфу

 

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page