Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

Всесвітній день вишиванки - день чистої української краси

Деталі і тематика орнаменту вишиванок унікальні для кожного історичного регіону України. За словами фахівців, найбільш впізнаваною сьогодні є Борщевська та Полтавська вишивка.
На початок ХХ століття, коли українська нація почала боротьбу за свої політичні права, вишиванка стала використовуватися як патріотичний та культовий одяг, символ української ідентичності.
frankoВеличезний внесок у популяризацію вишиванки вніс український письменник і політик Іван Франко, який вів світське життя і славився своєю любов'ю до національного одягу. Вважається, що Франко дав початок тренду носити вишиванку з європейським костюмом. За спогадами сучасників, у письменника було кілька десятків вишиванок, більшість з яких йому подарували друзі та знайомі.
У давнину українці виражали себе завдяки вишитій на чоловічій або жіночій сорочці візерунком. Носили повсякденні та святкові сорочки. Вишиванки з новою хвилею ожили серед українців. У кожному регіоні країни жила певна етнічна група, яка мала притаманні своїй місцевості візерунки та традиції.

Історія вишивки на території сучасної Україні бере початок ще до нашої ери. Люди протягом століть створювали та удосконалювали різні техніки вишиття. Кожен орнамент на сорочці був не просто так, а мав особливе місце, значення та магію, оскільки українці вірили, що той чи інший візерунок несе певну захисну силу від біди та нечистої сили. За вишиванкою можна було визначити статус та походження власника.

Vishivanka yednaye ukrayintsiv Lesya VoronyukВперше з ініціативою відзначати День вишиванки в Україні виступила в 2006 році студентка Чернівецького національного університету Леся Воронюк. На цю ідею її надихнув зовнішній вигляд її друга, який постійно носив вишиванку. Дівчина вирішила сама втілити в життя таку цікаву традицію і запропонувала своїм однокурсникам в один з днів прийти на заняття в національній сорочці. Тоді ж у вишиванки вбралися і студенти, і викладачі. Незабаром ця студентська ініціатива хвилею прокотилася по всій Україні, і тепер в теплий весняний день на вулицях багатьох міст країни все частіше можна побачити людей, одягнених в це національне українське вбрання. Через чотири роки День вишиванки вже відзначали у Львові та Сімферополі, а в подальшому він вийшов далеко за межі України. За сприяння діаспор День вишиванки відзначають у США, Канаді, країнах Європи, Австралії та ін.

При цьому історія вишиванки в Україні нараховує вже не одну сотню років. У кожному регіоні зберігалася своя специфіка, кольори, орнамент і техніка виконання вишивки. Через ці візерунки і малюнки наші прабабусі прагнули залучити в сім'ю благополуччя і кохання. А самі вишиванки вважалися оберегом і символом краси.

Крім того, цей предмет одягу зазвичай має на собі вишиті різномасті обереги від будь-яких проявів зла, символіку добра, добробуту, краси, мудрості. Зауважимо, що до 2018 року святкування Всесвітнього дня вишиванки дійсно давно поширилося далеко за межі України, оскільки, розшиті сорочки одягають як представники українських громад за кордоном, так і іноземні громадські та політичні діячі, які таким чином хочуть висловити підтримку суверенітету України в боротьбі з агресією Росії.

Але крім цього не можна забувати, що кожен колір на вишиванці символізує щось певне. Давайте дізнаємось про це детальніше:

  • Білий колір - символ невинності і оберіг від нещастя і лихого погляду.
  • Червоний - символізує любов до людини, життя, енергії сонця, радості.
  • Чорний колір - багатство і благополуччя.
  • Зелений – жіночий колір.
  • Синій колір - символ неба і води, звільнення від недуг і душевний спокій.
  • Золотий або жовтий - символ меду і пшениці, благополуччя, достатку, багатства і радості.
    Більш детально з символами на вишиванці можна ознайомитися, переглянувши віртуальну виставку "Вишиванка - наш генетичний код" /Режим доступу: http://library.nltu.edu.ua/index.php/resursy-biblioteky/virtualni-vystavky/virtualni-vystavky-3/traven-2017/vyshyvanka-nash-henetychnyi-kod/. Запрошуємо до перегляду!

vuchuvanka drevo"День Вишиванки 2020 присвячується українській родині та родоводу. Пандемія дала можливість зупинитись та осмислити, що насправді важливо - турбота про старше покоління та виховання освіченого, гуманного наступного," - вважають організатори свята, громадська організація "Всесвітній день вишиванки". 
"Закликаємо кожного присвятити карантинний період дослідженню власного роду. Формування дерева роду - не тільки захоплива справа, це - вкрай важлива складова повернення історичної пам’яті цілого народу. Розпитайте у старших родичів про своїх пра-пра, звідки вони родом, ким були і які насправді мали прізвища. Ви відкриєте для себе багато несподіваних фактів про примусові переселення, зросійщення, участь у визвольній боротьбі, репресіях, втратах родини під час голодоморів. Разом з тим, ви відшукаєте у своїх родоводах і видатних науковців, лікарів, митців, військових - родичів, які насправді були героями свого часу."

Організатори День Вишиванки пропонують присвятити цей день у карантинний період дослідженню власного роду. "Формування дерева роду – не тільки захоплива справа, це – вкрай важлива складова повернення історичної пам’яті цілого народу." Розпитайте у старших родичів про своїх пра-пра, звідки вони родом, ким були і які насправді мали прізвища. Ви відкриєте для себе багато несподіваних фактів про примусові переселення, зросійщення, участь у визвольній боротьбі, репресіях, втратах родини під час голодоморів. Разом з тим, ви відшукаєте у своїх родоводах і видатних науковців, лікарів, митців, військових – родичів, які насправді були героями свого часу», – йдеться у повідомленні.

Також День Вишиванки – День Родоводу присвячується видатним українським родинам, кілька поколінь котрих робили значний внесок у розбудову української державності, культури, науки. Таким чином прагнемо заповнити пустку в інформаційному просторі і привернути увагу українців до того, що кожен український рід є частиною кореня, з якого виростає Україна. 

Також День Вишиванки - День Родоводу, присвячуємо видатним українським родинам, кілька поколінь котрих робили значний внесок у розбудову української державності, культури, науки. Таким чином прагнемо заповнити пустку в інформаційному просторі і привернути увагу українців до того, що кожен український рід є частиною кореня, з якого виростає Україна", - говорять організатори святкової імпрези. 
"Всесвітній день вишиванки" /офіційне промо/. Музика у відео: "Onuka" Оргкомітет Всесвітнього Дня вишиванки.

 

google 2020 vuchuvankaПошукова система Google спеціально до цього дня створила яскравий дудл, у якому використали найпоширеніші мотиви із древніх українських вишивок.

Топ-10 цікавих фактів про вишиванку

  1. Перші вишивки мали здебільшого релігійний зміст і оберігали своїх власників від зла. Існували особливі вишиванки для релігійних ритуалів та святкових подій. Наприклад, новонародженим дарували вишиту сорочу, як оберіг від злих духів.
  2. Давньогрецький історик Геродот стверджував, що вишивка прикрашала одяг скіфів, які довгий час мешкали на території сучасної України. Археологи навіть знайшли на Черкащині зображення чоловіків в українських національних костюмах, датовані VI ст. н. е.
  3. Вишиванку завжди майстрували жінки, тому вона символізувала добро, любов і вірність. Одна з традицій зобов'язувала дівчат вишивати своїм нареченим сорочку до весілля.
  4. Існує легенда, що чумаки довіряли прання своєї сорочки тільки одній єдиній дівчині. Так хлопець підтверджував вірність своїй коханій, тому нікого більше не допускав до такого сакрального ритуалу.
  5. Першим новатором, який поєднав вишиванку зі світським піджаком, був Іван Франко. Навіть на 20-гривневій купюрі письменник зображений у своєму улюбленому стилі.
  6. Першим ведучим, який з’явився під час прямого ефіру у вишиванці, став Андрій Шевченко. У такому вигляді він відкрив телемарафон «Ніч виборів» на «5 каналі». Згодом цю тенденцію підтримали й інші журналісти та телеведучі.
  7. Дуже багато орнаментів сягають своїм корінням ще до язичницьких часів. Наприклад, на вишиванці часто можна побачити знаки сонця, вітру чи громовиці.
  8. Однією з найгарніших вишиванок вважають Борщівську. Її особливість полягає в тому, що вона рясно розшита чорними нитками. У Борщівському храмі знаходиться унікальна ікона, на якій зображена Марія, вдягнута саме в таку вишиванку.
  9. Орнаменти вишиванки нині красуються не лише на сорочках, але й на автомобілях, татуюваннях та на одязі домашніх улюбленців. Українська вишиванка заполонила майже весь світ.
  10. Кожен регіон України має свою особливу вишивку, яка відрізняється від інших технікою та орнаментом.

Вишиванка - як молитва, особливе вбрання, в якому хочеться мріяти, в якому чіткіше уявляється своє коріння і в якому чіткіше відчувається відповідальність за майбутнє.
Ми всі дуже красиві у своїх вишиванках. Давайте одягнемо цю вишивану красу - у знак єдності, підтримки, любові. На нас дивиться весь світ і в цю мить весь світ милується нами!  Світлого настрою у вишитий день!

Всесвітній день вишиванки - день чистої української краси

Матеріали /Режим доступу станом на 21.05.2020р./:
https://prolviv.com/blog/2018/02/07/ivan-franko-vyshyvanka/
https://www.5.ua/dyvohliad/den-vyshyvanky-2020-google-pryvitav-ukraintsiv-iaskravym-dudlom-215441.html
https://espreso.tv/article/2020/05/19/yaki_zh_my_garni_v_nashiy_vyshyvanci_vsesvitniy_den_vyshyvanky_den_chystoyi_ukrayinskoyi_krasy 
https://changeua.com/news/den-vishivanki-2019-data-svyata-ta-afisha-podiy/?fbclid=IwAR3RscHCArfIMWQYWyQmGL71Y__r5LAjBY5BNfuP6t--0g9u3sNsdFaLzcw

https://www.uaua.world/13884/?utm_source=facebook&utm_medium=ukrinfoprostir&utm_campaign=shkolyari&fbclid=IwAR2EX13HTo4K7XyM8LTfESyniaXsMQVBd6fLB-B9viWSzqwY5N9hjtafU14
https://24tv.ua/lifestyle/den_vishivanki_2019_v_ukrayini_zahodi_kiyiv_zahodi_lviv_afisha_podiy_n1152581
http://lviv1256.com/wheretogo/den-vyshyvanky-u-l-vovi-prohrama-zakhodiv/
https://www.uaportal.com/ukr/news/koli-ukraina-svyatkue-den-vishivanki-v-2019-rotsi-istoriya-i-traditsii.htm
https://ukr.segodnya.ua/lifestyle/fun/den-vyshivanki-v-ukraine-2019-data-istoriya-i-tradicii-1267438.html
https://www.unian.ua/society/10548291-den-vishivanki-2019-istoriya-ta-tradiciji-ukrajinskogo-svyata.html 
https://znaj.ua/popcorn/232784-den-vishivanki-2019-koli-vidznachayut-v-ukrajini-ta-golovni-tradiciji 
https://acc.cv.ua/news/chernivtsi/vishivanka---odyag-vilniy-z-yavilos-oficiyne-promo-video-43762
Підготувала науково-технічна бібліотека
відділ інформаційних технологій і комп'ютерного забезпечення
зав. сектору Новосад В.,
бібліотекар Гордійчук Х.

Матеріал підготовлено 21.05.2020р.

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page