Calendar

« May 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

Віддай свій голос природі. Збереження старовікових лісів України

27 березня ми присвятимо одну годину планеті — зосередимо свою увагу і дії на її збереженні!

Година Землі

 Другий рік поспіль мільйони людей відзначатимуть Годину Землі у сімейному колі. Локдаун позбавив нас публічних заходів, але відкрив шлях до нових ідей.

hourВ Україні Година Землі 2021 присвячена старовіковим лісам — майже недоторканим територіям переважно в Карпатах і на Поліссі ????????
Вони — головний прихисток для червонокнижних видів тварин і рослин. За оцінкою WWF, в Україні залишилося приблизно 100 тисяч гектарів таких лісів, але понад третина з них ще не отримала достатнього природоохоронного статусу.

27 березня о 20:30 ми відкриємо національну кампанію зі збору голосів на підтримку найстаріших лісів України.

Разом з мільйонами живих істот людство є частиною природи. А її багатство і різноманіття має значний вплив на життя людини. Завдяки природі ми отримуємо чисте повітря, воду, їжу, ліки, відновлюємо життєву енергію та отримуємо натхнення. Але з кожним роком втрачаємо цей колосальний ресурс, який забезпечує наше існування.

maxresdefaultЗгідно з дослідженням “Жива Планета” 2020, за останні 50 років чисельність популяцій ссавців, птахів, амфібій, рептилій та риб у всьому світі скоротилася в середньому на 68%. Це сталося в основному через зростання населення Землі, пов'язану з цим інтенсивну економічну діяльність та надмірне споживання природних ресурсів.

В Україні не відбуваються системні дослідження видів тварин і рослин, навіть тих, що включені до Червоної книги України. Відтак немає і розуміння реального стану функціональності екосистем, від яких залежить життя і добробут людей. А недосконале природоохоронне законодавство та слабке правозастосування у сфері злочинів проти природи є чи не основною загрозою для диких видів та середовища їх існування в Україні.

Напрям Рідкісні види займається дослідженням і збереженням популяцій та оселищ знакових для України рідкісних видів тварин, зокрема зубра, великих хижаків та осетрових видів риб. Основна увага сфокусована на впровадженні ефективних рішень, щоб зупинити втрати дикої природи в Україні — як на національному, так і на місцевому рівні.

Ми не можемо повернути час назад і змінити наслідки своєї діяльності. Але якщо працюватимемо разом, то здатні попередити ще більші втрати для довкілля і допомогти відновити природу нашої планети.

Експертні команди WWF працюють у більш ніж 100 країнах заради відновлення природного світу. Разом з мільйонами прихильників ми стали "адвокатами" для найважливіших екосистем – коралових рифів, тропічних лісів, льодовиків та вільнотекучих річок, а також для рідкісних тварин, які не можуть постояти за себе.

Сьогодні пропонуємо зробити вибір на користь лісів та долучитися до їхнього збереження. Це можна зробити просто переглянувши свої щоденні звички.
Чому кожному з нас варто це зробити?
???? Ліси беруть участь у творенні клімату. Зменшується площа лісів — збільшуються викиди вуглецю, що спричиняють парниковий ефект і глобальне потепління.
???? Ліси впливають на обіг чистої води. Менше лісів — менше прісної води.
???? 8 з 10 наземних видів рослин і тварин знаходять притулок у лісах
???? Ліси надають нам пальне, їжу, медикаменти, матеріали для будівництва
Через наші господарські потреби і неефективне використання ресурсів площа лісів постійно зменшується. Тому за останні 30 років планета втратила площу лісів втричі більшу за Україну! Але ми можемо зупинити катастрофічну втрату природи і кожен може зробити свій внесок!
У добірці простих порад на кожен день ви дізнаєтеся, як зробити свій побут дружнім до лісів ⬇️
forests of Ukraine 1
forests of Ukraine 2

Режим доступу: https://t.me/wwfukraine/66

Ці рідкісні кадри були зняті у найдавніших та найцінніших лісах України. Саме тут, серед первозданної природної краси старовікових лісів, можна побачити, як вирує життя.
Щоб ці осередки недоторканої природи могли побачити майбутні покоління, найстаріші ліси потребують збереження і захисту.

148320344 3840547699300700 5392619879631241263 o❗WWF-Україна представляє Інтерактивний інструмент “Погодження вирубок лісу в Україні” ➡https://wwf.ua/logging-interactive-tool/
Вирубка — це не спонтанне рішення однієї людини, а складний бюрократичний процес, до якого залучено багато людей із різних організацій. Нам вдалося в ньому розібратися і вперше візуалізувати у простій та зрозумілій формі, на прикладі кількох типів рубок.
Тепер кожен, кого цікавить або стосується вирубка лісів в Україні, може простежити процес погодження рубок.
Візуалізація “Погодження вирубок лісу в Україні” дозволить:
✅ розібратися з заплутаною системою погоджень рубок в лісовій галузі;
✅ прослідкувати за складним процесом прийняття рішень, що стоїть за кожним випадком офіційної вирубки;
✅ ознайомитися з ланцюгом документів та рішень, потрібних для проведення рубки без порушення законодавства.
Інтерактивний інструмент у вільному доступі на сайті WWF-Україна для всіх охочих: https://wwf.ua/logging-interactive-tool/
???? Візуалізацію розробив : Ukrainian Center for Social Data :: Український центр суспільних даних

 

Матеріали (Режим доступу станом на 22.03.2021р.): 
https://wwf.ua/our-work/wildlife/
https://www.earthhour.org/
https://wwf.ua/earth-hour/?fbclid=IwAR1rboBREK5jR1IrLSqBHZgHwc76Ymny73MMc8pnJQxvVIYS0GZzROJXmb0
https://wwfeu.awsassets.panda.org/downloads/wwf_eh_2021_1656630__.png 
https://www.facebook.com/wwfukraine/posts/3949288515093284

Матеріали підготувала науково-технічна бібіліотека
Новосад В., зав.сектору,

 Матеріал підготовлено 20.03.2021р.

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page