Calendar

« May 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

Сім'я, родина, рід… Сім’я і родина – два слова єдиних... 15 травня - Всесвітній день родини /Міжнародний день сім’ї/

Сім'я для кожної людини є дуже важливою у житті.  
Народжуючись на світ, маленька людина набуває маму і тата, а виростаючи, створює власну сім'ю.  
Сім'я – це не тільки батьки, це ще й близькі друзі, з якими можна пройти вогонь і водуDen SimII 2021

yak staty shaslyvymМіжнародний день сім'ї було затверджене 15 травня 1994 року за ініціативою ООН. Свято передбачає висвітлення як можна більш важливих проблем сім'ї, обговорюваних на різних громадських конференціях та ЗМІ. Також у цей день проводяться різноманітні фестивалі, які спрямовані на залучення членів сімей, їх згуртування і усвідомлення важливо спільного проведення часу.

Історія міжнародного дня сім'ї. Зародження дня сім'ї почалося ще в 1989 році, коли в ООН з'явилося бажання створити єдиний день, який буде присвячений розгляду проблем сім'ї в різних країнах. У 1993 році в ООН була прийнята резолюція, згідно з якою був офіційно затверджений день сім'ї 15 травня 1994 року.

Традиції міжнародного дня сім'ї. Не секрет, що для щасливої гармонійної сім'ї необхідно мати традиції, які будуть об'єднувати всіх членів сім'ї. Спільні звички в сім'ї необхідні як сім'ям без дітей, щоб зберегти любов і взаєморозуміння, так і сім'ям з дітьми, щоб привчати їх до нормальних взаємин між членами сім'ї. Крім іншого діти потребують щасливе дитинство, яке їм можуть забезпечити тільки батьки. Наприклад, традиція кожні вихідні водити дітей у похід не лише згуртує всю родину, але й долучить маленьких непосид до культури і правильному ставленню до природи. Доброю традицією можуть стати посиденьки усіма родичами в затишній атмосфері. Можна пригадати кумедні історії з дитинства батьків та їх родичів, послухати про своє дитинство і дати настанову своїм дітям. Для таких зустрічей досить зібрати за один столом всіх родичів, приготувати смачну вечерю, можна навіть зробити кожному члена великої родини невеликі приємні подарунки і влаштувати цікаві конкурси.

family day 1family day 2Дві дати відзначення Дня родини. 
Часто у календарі можна зустріти дві дати святкування цього дня.
Чому так?
Мова йде про Український день родини (8 липня) і Міжнародний день сім’ї, що відзначається 15 травня. На міжнародному рівні це свято вирішили відзначати для того, щоб звернути увагу суспільства на стосунки у родинах, на можливі проблеми і конфлікти, на неповні та неблагополучні сім’ї, підкреслити важливість інституту родини, як основи будь-якого суспільства. Не має значення, якого  числа святкувати, коли буде День сім’ї в Україні 2020, адже головне при цьому – бути разом, об’єднатися, забути про образи та непорозуміння.

RodovidРодовідна пам’ять – явище в українському побуті досить унікальне. Його оспівували у піснях, промовляли у віршах, переказах, а особливо увіковічнили – у прислів’ях та приказках. Та й, мабуть, немає такої сфери у житті українського народу, яка б не знайшла відображення в іскрометних і мудрих народних висловах.

Українські прислів’я і приказки є значною складовою частиною культури народу, його скарбом, яким він володіє з давніх часів і яким збагачує нові покоління. Ці перли народної мудрості рідко просто констатують якийсь факт, вони рекомендують чи застерігають, схвалюють або засуджують, повчають чи звеличують. Для них характерні не лише спостережливість, життєвий досвід, а й виразність, гумор, іронія, здоровий глузд. От і родинні зв’язки, взаємовідносини в українській культурі завжди супроводжувались «перлами» усної народної творчості, що передавались з покоління у покоління:

  • «Міцна сім’я – міцна держава»
  • «Яка сім’я – такий і я»
  • «Родичі хоч і сваряться, та одне одного не цураються»
  • «Шануй батька й неньку, то буде тобі скрізь гладенько»
  • «Без сім’ї і свого роду – немає нації, народу»

У прислів’ї: «Свойого доправляйся, від роду не відчужай», – говориться про основне, що стосується твого коріння – яких вершин ти не досяг – завжди пам’ятай звідки, і з якого роду ти походиш, та не цурайся свого минулого, що є твоєю історією.
У народному мовленні є й такі вислови, що говорять про невідоме походження людини, самотність – «Без роду й племені», – говорили про людину, що була без родини.

  • «Земля без води мертва, людина без сім’ї – пустоцвіт»
  • «Людина без братів і сестер – самотнє дерево»
  • «Людина без сім’ї, що дерево без плодів»
  • «Без роду, хоч з мосту та в воду»

«Ти можеш не знати своїх батьків, але твоя сім’я існує незалежно від твого знання або незнання. Ти можеш віддалитися від родичів, порвати з ними всякі стосунки, але ти не вправі стверджувати, що цих родичів у тебе немає»(Діана Сеттерфілд «Тринадцята казка»).

Часто ми зустрічаємо народні вислови про цінність виховання, повагу до батьків, що тебе зростили, «на ноги поставили», дарма, що не біологічних, адже сім’я – це спорідненість не тільки по крові:

  • «Батько не той, що породив, а той, що спорядив»
  • «Не та мати, що родила, а та, що вигодувала (зростила)»
  • «Не той батько, що зродив, а той, що до ума довів»

На Україні здавна шанувались родини, що мали багато діток:

«Багато дітей у сім’ї – Божа благодать». Це прислів’я говорить про велику, дружню і працьовиту родину, що є і добробутом, і взаємоповагою, і взаємодопомогою – найвищими цінностями у родині. А про тих, хто мав одну-дві дитини – говорили:

  • «Де одинець – сімейству кінець, де сім – щастя всім»
  • «Один син – не син, два сина – пів сина, три сини – ото тільки син!»

Family dayВелика родина – велика цінність. Життя вирує у таких сім’ях, традиції процвітають, шанують старших, поважають. «Дерево тримається корінням, а людина сім’єю»
Мало хто знає, що в давнину було за обов’язок знати поіменно свій родовід від п’ятого чи навіть сьомого коліна. Пам’ять про своїх предків була природньою потребою. Триматися свого роду, оберігати сімейні реліквії, традиції, передавати їх у спадок наступним поколінням – було обов’язком. Тих, хто цурався чи нехтував історичною пам’яттю, зневажливо називали «людьми без роду-племені».

«Якщо позабудеш стежину до хати,
Яку дитинчам навпростець протоптав,
І матір, і рід свій, і слово крилате,
То значить, чужинцем бездушним ти став.» /Р.Братунь/

Якого б віку і статусу не була людина, де б вона не жила і яких поглядів би не дотримувалася, вона потребує родини. Спочатку тієї, де народжується і росте, потім – тієї, яку створює сама і де ростить своїх дітей. Довіра, турбота, підтримка – ось з чим асоціюється це слово. У чому ж таємниця «малого осередку суспільства»В деякій мірі це можна зрозуміти, дослідивши висловлювання про родину, що звучали в різні часи у різних народів. Наймудріші висловлювання про родину відрізняються особливою глибиною. Чого варте, наприклад, дотепне зауваження давньогрецького математика і філософа Піфагора, в якому він радить батькам і матерям «берегти сльози своїх дітей, щоб вони могли проливати їх на батьківській могилі»Адже, дійсно, чим сердечніше, справедливіше і ніжніше ми ставимося до дітей, тим більш щирою буде їх печаль, коли ми підемо. Дуже точно сказав про сім’ю політик Бред Генрі: «У неї є сила надихати нас на подвиги і втішати, коли ми раптом оступаємося». Для французького льотчика й письменникаАнтуана Сент-Екзюпері чудо полягало в тому, що «рідний будинок здатний незримо створювати в серці «пласти ніжності», де як води джерела, народжуються мрії».

Den SimII222Сім’я, родина, рід – є основною опорою, «стовпами» для становлення нас, як особистості. Ми маємо це цінувати і пам’ятати, дякувати нашим пращурам за цінні поради і настанови щодо створення родинного вогнища і підтримання його, які вони увіковічнили у народних приказках, прислів’ях, висловах. Сім’я як основний елемент суспільства була і залишається берегинею людських цінностей, культури та історичної спадщиною поколінь, чинником стабільності і розвитку. Завдяки сім’ї міцніє і розвивається держава, зростає добробут народу! З сім’ї починається життя людини, тут відбувається формування її як громадянина. Вона – джерело любові, поваги, солідарності та прихильності, те, на чому будується будь-яке цивілізоване суспільство, без чого не може існувати людина. Благополуччя родини – показник розвитку і прогресу країни.

День сім'ї – це те свято, коли особливо хочеться об'єднатися зі своїми рідними і близькими, сказати один одному теплі слова кохання, приділити увагу і турботу, або просто подзвонити.

 

Матеріали /Режим доступу станом на 13.05.2021р./: 
https://prashhur.com/ru/prislivya/
http://www.detsko.com/stati/mamam/hristijanska-poez-ja-v-rsh-pro-s-m-yu-hr.html

https://korali.info/svyata/15-travnya-mizhnarodnii-den-simi.html
https://ukr.media/culture/304769/
http://love-contra.org/index.php/expert/issue/779/
https://www.dilovamova.com/index.php?page=10&holiday=101
http://sviata.com.ua/holidays/vsesvitnii-den-rodini-mizhnarodnii-den-simyi/ 
https://ukrainatoday.com.ua/data-provedennya-dnya-sim%D1%97-v-ukra%D1%97ni-u-2018-roci/
https://politeka.net/ua/news/society/457592-den-semi-lyubvi-i-vernosti-istoriya-lyubvi-kotoraya-izmenila-mir/
http://tsytaty.ukrayinskoyu.pro/simyu.html
 Підготувала науково-технічна бібліотека
відділ інформаційних технологій і комп'ютерного забезпечення
зав. сектору Новосад В.,

бібліотекар Гордійчук Х.

Матеріал підготовлено 13.05.2021р.

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page