Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

#споживайте_свідомо: День екологічного боргу 2021

8 серпня - День екологічного боргу для України. 
Чи подобається вам жити в кредит? Дивне питання від Міндовкілля, подумаєте ви…
Однак, саме 8 серпня ми починаємо брати позику у планети та наступних поколінь. Для України настав День екологічного боргу – час, коли ми використали всі природні ресурси, які планета може нам дати за рік.consume consciously

   День екологічного боргу визначає науково-дослідницька організація «Глобальна мережа екологічного сліду» (Global Footprint Network, GFN), яка запропонувала його в 1987 році. За дослідженнями цієї організації у 1961 році людство використало тільки дві третини потенціалу Землі. Вперше екологічний борг був зафіксований 29 грудня 1970 року. Це означало, що людство в загальному за 1970 рік спожило більше ресурсів, ніж дала за цей час Земля.
   Автори проекту зазначають: «Перевищення стає можливим, тому що ми виснажуємо наш природній капітал – що ставить під загрозу майбутню ресурсну безпеку людства. Ціна цього глобального екологічного марнотратства стає все більш очевидною — вона проявляється в знелісненні, ерозії ґрунтів, втраті біорозмаїття, накопичення вуглекислого газу в атмосфері. Останнє веде до змін клімату та більш частих екстремальних погодних умов».
Щороку фахівці організації Global Footprint Network розраховують окремо для кожної країни та світу загалом дату, коли люди почнуть використовувати природних ресурсів більше, ніж за рік планета зможе відновити. Цей день наступає для кожної країни у різні дати. Є країни, зокрема Індія, які споживають менше ресурсів, ніж отримують від природи.

   За даними Глобальної мережі екологічного сліду (Global Footprint Network) саме 8 серпня у 2021 році для України настав День екологічного боргу. День екологічного боргу настає тоді, коли кількість використаних ресурсів перевищує той обсяг, який Земля здатна відновити за рік. 
   Цьогоріч Земля почала жити в позику у природи 29 липня. Для порівняння, торік День екоборгу для планети настав дещо пізніше ­– 22 серпня. Фахівці пов’язують це з глобальним карантином у зв’язку з пандемією коронавірусу. Тобто, людство живе сьогодні, об’єктивно недооцінюючи можливості планети та нераціонально збільшуючи попит на її ресурси. Так, ніби в нас є 1,7 Землі. Виходить, ми беремо у неї на 74% більше, ніж вона може нам запропонувати та відновити за рік. 
Катар і Люксембург найшвидше витратили свої річні природні ресурси — 9 і 15 лютого відповідно. Сусідні Румунія та Росія також почали жити «в борг» раніше, ніж Україна — 21 червня та 17 квітня відповідно.ekoborg

   «Ресурси нашої планети не безмежні. Забруднюючи воду токсичними речовинами, засмічуючи землі пластиком та хаотично видобуваючи корисні копалини людство наближує Землю до повного виснаження. А це — невтішне майбутнє для всієї цивілізації.
Єдиний вихід для людства — змінити підхід до споживання ресурсів. Для цього кожен з нас повинен зменшити свій екологічний слід — обсяг використаної енергії, води тощо. Прості звички, як то раціональне споживання водних та енергетичних ресурсів, зменшення генерування сміття, застосування принципу мінімалізму під час покупок, зможуть врятувати наше майбутнє» — зазначив голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований.

  «Людська діяльність продукує значні обсяги вуглецю, які океани та ліси не в змозі поглинути. Ми продовжуємо виснажувати природні багатства, розорювати землі та вирубувати ліси. А ще залишати після себе тонни непотрібних речей на звалищах.
Ми не замислюємося, що треба дбайливо ставитися до води. Не завжди помічаємо зникнення тих чи інших видів тварин і рослин, та все сприймаємо як належне.
А ще щиро дивуємося, чому 10 років тому зима була сніжною та морозною, а зараз більше схожа на міжсезоння. Або чому у світі все більш стрімкими та частими стають надзвичайні ситуації – повені, посухи, урагани тощо» — відзначили в Міндовкілля.

Ми по-хижацьки виснажуємо рибні запаси і вирубуємо дерева швидше, ніж вони можуть відновитися природним шляхом. Ми виробляємо і накопичуємо фантастичні обсяги сміття. Левову частку негативного впливу на навколишнє середовище становить емісія парникових газів, бо людство продукує більше вуглекислого газу, ніж здатні поглинути океани і лісові масиви планети. Вчені підрахували, що зменшення вуглецевої складової екологічного сліду на 50% могло б відсунути настання Дня екологічного боргу на 93 дні. Ще тижнів зо 3 можна виграти за рахунок підвищення енергоефективності житлових будівель і промислових підприємств.

   Глобальна мережа екологічного сліду та Шотландське агентство з охорони навколишнього середовища (SEPA) запустили проєкт «100 днів можливості», в рамках якого оприлюднюють рішення, що здатні змінити ситуацію. Наприклад, відтермінувати День екологічного боргу можна:

  • на 13 днів — якщо вдвічі скоротити харчові відходи у всьому світі;
  • на 7 днів – якщо замінити 50% світового споживання м’яса на продукти рослинного походження;
  • на 2,4 дні – якщо на 10% зменшити використання автомобілів;
  • на 1,6 дня – якщо покрити половину будівель світу зеленими дахами.

Perenesu datyВсеукраїнська екологічна ліга закликає всіх приєднатися до флешмобу #MoveTheDate («Перенеси цю дату») – виконання простих рекомендацій допоможе зменшити наш екоборг перед планетою. Якщо жителі міст по всьому світу стануть вдвічі рідше користуватися власним автомобілем і третину шляху подолають, скориставшись громадським транспортом, а дві третини – проїдуть на велосипеді або пройдуть пішки, День екологічного боргу настане на 12 днів пізніше. Ще 11 бонусних днів людська цивілізація отримає, якщо вдвічі скоротить кількість викинутої у сміття їжі.

   Втім, робити маленькі кроки щодня для того, аби посунути цю дату, може кожен з нас. Для цього не обов’язково чекати окремої нагоди. Варто просто пам’ятати про свідоме споживання природних ресурсів на елементарному побутовому рівні: вчасно закривати кран на кухні, використовувати екологічні мийні засоби, не засмічувати водойми тощо. Ми вже писали про це, знаємо;) Але ж нагадати ніколи не зайве.
Кожен на своєму рівні також може вплинути на розмір «екологічного кредиту», якщо наприклад:
  • замість авто, дозволити собі хоч інколи пройтися пішки або проїхатися на велосипеді;
  • не купувати зайві речі, які потім швидко опиняються на смітнику;
  • віддавати перевагу товарам, дружнім до довкілля;
  • економити та раціонально використовуючи воду і електроенергію;
  • посадити дерево, або принаймні не знищувати те, що висаджено іншими.

Варто пам’ятати, у людей немає запасної планети. Щоб змінити світ на краще, обов’язково потрібно діяти вже сьогодні.

 Пройди тест та дізнайся свій власний екологічний борг перед Планетою: Кожен може підрахувати /Калькулятор екосліду/: http://www.footprintcalculator.org/?fbclid=IwAR2GFEp2lnhZp01DgB3pbqw9GRP8kj7OUrOPNEEqQIJJ_0RmUZbBOUPew7o

Екологи бʼють на сполох і намагаються достукатися до населення. Кожна екологічно свідома людина має зрозуміти, що наша планета - не інтернет-магазин з нескінченними запасами товарів. Супермаркет під назвою «Земля» спорожнів…planet earth 2020

Матеріали /Режим доступу станом на 03.08.2021р./: 
https://www.davr.gov.ua/news/den-ekologichnogo-borgu-2021
https://itc.ua/news/den-ekologichnogo-borgu-czogo-roku-ukrainczi-vzhe-vikoristali-bilshe-resursiv-nizh-dovkillya-mozhe-vidnoviti-za-rik/
https://www.overshootday.org/
https://hromadske.ua/posts/u-comu-ne-bulo-niyakoyi-politichnoyi-poziciyi-legkoatletka-maguchih-prokomentuvala-foto-z-rosijskoyu-sportsmenkoyu
https://www.ecoleague.net/pres-tsentr-vel/novyny/2021-rik/lypen/item/2115-29-lypnia-den-ekolohichnoho-borhu
http://www.ecoleague.net/forumy-konferentsii-kruhli-stoly-seminary/ekolohichnyi-kalendar/lypen/item/1660-den-ekolohichnoho-borhu
https://www.radiosvoboda.org/a/news-29-lypnia-den-ekolohichnoho-borhu/30081272.html
https://www.footprintcalculator.org/ 
http://www.kurs.if.ua/
https://mepr.gov.ua/news/37871.html
https://necu.org.ua/den-ekologichnogo-borgu/
https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D1%96%D1%87%D0%BD%D0%B8%D0%B9_%D1%81%D0%BB%D1%96%D0%B4
https://ecolog-ua.com/news/v-ukrayini-nastav-den-ekologichnogo-borgu-pered-nastupnymy-pokolinnyamy
https://ua.112.ua/suspilstvo/den-ekolohichnoho-borhu-liudstvo-vytratylo-richni-resursy-zemli-za-8-misiatsiv-403842.html
https://www.facebook.com/ViessmannUA/posts/2997710836914765/
https://en.reset.org/blog/earth-overshoot-day-2020-delayed-three-weeks-due-coronavirus-06052020

Підготувала Науково-технічна бібліотека НЛТУ України
зав.відділом обслуговування Новосад В.,
провідний бібліотекар Гордійчук Х.;

Матеріал підготовлено 03.08.2021р.

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page