Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

«Ти у мене єдина» - символ 30-річчя незалежності України

30-річчя Незалежності нашої держави — дуже важлива дата. Вона дасть нам змогу осягнути, чого українці навчилися за роки незалежності й чого мають ще навчитись, аби ніколи її не втратити. Це 10 основних заходів, 10 ключових здобутків і 10 важливих висновків. А разом — 30 років Незалежності й одна мрія на наступні роки. (Президент України Володимир Зеленський)30 years Nezalegnist

   Упродовж сторіч мільйони українців боролися за здобуття незалежності, пройшли через зради, війни та голодомори. А здобувши таку омріяну свободу й державність, уже покоління наших сучасників було змушене відстоювати свободу та європейський вибір на революціях, а згодом – зі зброєю в руках захищати суверенітет і територіальну цілісність Української держави від зазіхань північного сусіда.
За 30 років незалежності Україна подолала надзвичайно багато викликів. Але ми вистояли, стоїмо й неодмінно переможемо! Тому цьогоріч наша країна має гучно заявити про себе всьому світові. /Офіс Президента України/

   Цього року в Україні особливо відзначатимуть 30-річчя Незалежності України. До Дня незалежності України була підготовлена концепція єдиної візуальної символіки свята. В її основі покладена ідея бачення Незалежності як мрії, досягнення якої прагнули багато поколінь українців.
    В основі проекту лежить ідея бачення Незалежності як мрії, досягнення якої прагнули багато поколінь українців. Ідеї самостійності формувалися в нашого народу тисячі років. Ці ідеї, як паростки, нарешті зійшли 30 років тому Декларацією про державний суверенітет України. Всі ці 30 років ми ростемо, розвиваємося як держава й нація. Наша незалежність складається зі співпраці та взаємодопомоги між тисячами різних груп людей. Наша країна – складна та складена з безлічі образів, символів, досягнень, персоналій. Аби донести це, до 30-ї річниці Незалежності створено графічну візуалізацію цього комплексу образів у вигляді калейдоскопічніх квіткових орнаментів, які формуються із зображень, фотографій, символів, та стають основою динамічної айдентики, що розквітає, як сама країна.

   30 років тому ми отримали історичний шанс і здобули Незалежність. Мрії мільйонів українців, нарешті, здійснилися. Це був довгий шлях, яким ми пронесли крізь віки ідею самостійності. Навіть у найкритичніші моменти історії, не маючи догматичних форм, ця ідея жила у вчинках людей. Так є і зараз. Так це і має бути. Місія цієї концепції – показати прагнення до Незалежності як явище присутнє у вчинках наших співвітчизників. Об'єднані спільною ідеєю про самостійність, вони кожен день, власним вибором формують величну картину втілення нашої мрії

You are my only one 2   Графічна візуалізація комплексу образів реалізована у вигляді калейдоскопічних квіткових орнаментів, які формуються із зображень, фотографій, символів, та стають основою динамічної айдентики, що розквітає, як сама країна. Айдентика розроблена креативною агенцією provid.

“Ти у мене єдина” – основний лейтмотив проекту.
Це слоган, який є певним універсальним зверненням до країни, квітки, Незалежності, нації.
P.S.: відсилки до пісні «Червона рута» очевидні

   Квітка – образ, що розкриває ідею держави. Вона росте та квітне, поєднуючи у собі розмаїття символів. Квітка є зрозумілим та універсальним символом для усіх, що об’єднує країну. Тож, до Дня Незалежності була створена власна версія цього сакрального зображення: квітка, яка буде формуватися образами сучасних досягнень.
Квітка є одним з найдавніших символів в орнаментально-знаковій культурі України. Її походження прослідковується ще з епохи енеоліту, а різні інтерпретації цього зображення зустрічаються в місцевих орнаментах по всій Україні. Квітка є центральним елементом Петриківського розпису. Це і є зрозумілим та універсальним символом для усіх, що об'єднує країну.

   «Незалежність закладена у кров українців. І у XV, і у XX столітті, і набагато раніше. Наразі це вже кредо, що міцно вписане у нашу ДНК. Скільки б не було спроб зламати нашу волю – цей наратив незмінний. До ювілейної дати – 30-річчя з Дня Незалежності необхідно виважено підійти як до підготовки заходів, так і до створення айдентики. Адже айдентика — спосіб візуально відобразити, що ми всі різні. Але незважаючи ні на що: єдині, самостійні та унікальні», зауважив Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики України.

   Крім того, кожна область України матиме свою унікальну квітку-логотип з графічними елементами та кольоровою гамою прапорів цього регіону, а також квіти-символи сфер діяльності, як то: медицина, будівництво, наука, цифрові технології, виробництво.

   Digital mapМіністерство культури й інформаційної політики (МКІП) створило Цифрову мапу (режим доступу: https://ukraine30.mkip.gov.ua/) з-понад 300 заходів у рамках святкування та відзначення Незалежності України. На Цифровій мапі кожна область має свою унікальну квітку-символ. 

   «Для того, щоб структурувати той масштаб заходів, які проводитимуться до 30-річчя Незалежності, МКІП було створено Цифрову мапу подій. Адже щоб з кількох сотень заходів, які ми реалізуватимемо з ОДА, обрати собі декілька до вподоби – треба дійсно мати витримку. Саме мапа подій і спрощує цю задачу: збираючи інформацію про кожен з них в одному місці», – прокоментував міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

    На Цифровій мапі подій в інтерактивному форматі відображається місце, час та дата події з розгорнутою інформацією про саму подію. Мапа також містить зручний функціонал пошуку за локацією та датою і посилання на соціальні мережі та інші зовнішні ресурси.
Завдяки Цифровій мапі користувач має змогу переглянути всю інформацію про події в конкретному місці та зможе спланувати відвідування.

 

   Наша країна цього року святкує 30-у річницю своєї Незалежності.  Зерна ідеї  української самостійності були посіяні ще тисячу років тому. За тисячоліття ці зерна не загинули, незважаючи на історичні випробування, а їхні паростки гордо зійшли 24 серпня 1991 року і Україна здобула свою Незалежність. Як квітка складається з пелюсток, так  і наша країна складається з різних  людей, регіонів та образів. Та всіх нас об’єднує  любов до нашої країни, єдиної для нас усіх.

Давайте  любити, плекати і будувати нашу  квітучу, успішну та вільну Україну разом!

   Україно, ти у мене єдина!

 

Матеріали /Режим доступу станом на 18.08.2021р./: 
https://ukraine30.mkip.gov.ua/
https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3290710-gaslom-svatkuvanna-30ricca-nezaleznosti-bude-ti-u-mene-edina.html
https://armyinform.com.ua/2021/08/v-ukrayini-stvoreno-czyfrovu-mapu-podij-do-dnya-nezalezhnosti-ukrayiny/
https://kanaldom.tv/uk/prazdnovanie-30-letiya-nezavisimosti-ukrainy-sozdana-czifrovaya-karta-sobytij-po-oblastyam/
https://zaxid.net/minkult_prezentuvav_vizualnu_kontseptsiyu_30_richchya_nezalezhnosti_ukrayini_n1519421
https://lviv-rda.gov.ua/ty-u-mene-jedyna-prezentatsiya-ajdentyky-do-svyatkuvannya-30-ji-richnytsi-nezalezhnosti-ukrajiny/
https://loda.gov.ua/news?id=60965

Підготувала Науково-технічна бібліотека НЛТУ України
зав.відділом обслуговування Новосад В.,

Матеріал підготовлено 18.08.2021р.


Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page