Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

Нехай же завжди гордо майорить над Україною стяг нашої волі, єдності та могутності нескореного українського народу. 23 серпня - День Державного Прапора України

Символ незалежної держави - "блакитне українське небо над ланами золотого збіжжя...". 
23 серпня — державне свято України, присвячене одному з її державних символів — Прапору Україниprapor 2021

Національні символи - це свідчення високого духу народу, його історичних прагнень, унікальності, своєрідний генетичний код нації. Вони покликані служити надійною основою формування громадянських рис особистості, її патріотизму, національної свідомості, активної життєвої позиції.

symbols of Ukraine 2021Державна символіка – зовнішня атрибутика країни у формі знаків, символів, кольорів тощо, яка репрезентує національно-державницьку ідею. Основними атрибутами державності є герб, гімн та прапор.

Відповідно до статті 20 Конституції України державними символами України є Державний Прапор України, Державний Герб України і Державний Гімн України. Державні символи уособлюють національний суверенітет, верховенство і незалежність влади в країні, символізують українську державність і конституційні цінності, є показником самосвідомості, бо формуються у процесі її історичного розвитку, вони висловлюють певну повагу Українського народу до своєї держави, здатність сприяти патріотичному вихованню громадян України.

Обов’язок кожного громадянина України шанувати державні символи закріплений у ст. 65 Конституції України.

Серед державних символів України особливе місце посідає Державний прапор. Постановою Верховної Ради України від 28 січня 1992 року № 2067-XII затверджено Державним прапором України національний прапор, що являє собою прямокутне полотнище, яке складається  з  двох  рівних за шириною горизонтально розташованих  смуг:  верхньої  -  синього кольору, нижньої -  жовтого  кольору,  із  співвідношенням  ширини прапора до його довжини 2:3.

flag of UkraineЗвернімося до кольорів прапора. З багатьох тлумачень щодо синьо-жовтого поєднання кольорів найбільш правдоподібним видається таке: синя та жовта барви в багатьох цивілізаціях символізують велич. У геральдиці блакитна барва означає великодушність, чесність, вірність, бездоганність, а також пов’язана з небом, повітрям. Жовтий (золотий) символізує знатність, могутність і багатство, шляхетність, а також чесноти: силу, вірність, чистоту, справедливість, милосердя, символізує сонце. Існує популярне негеральдичне тлумачення, за яким синій колір символізує небо, а жовтий — пшеничне колосся. Найбільш поширене трактування кольорового сполучення Державного Прапору України - блакитне Українське небо над ланами золотого збіжжя.

“Символічно, що з десятків кольорів, які могли б стати нашою національною візитівкою, ми обрали своїми саме ці два: синій – колір небесної чистоти – та золотий – сяйво слави Божої, неначе прохаючи Всевишнього про Його Небесне заступництво”, - зазначив Епіфаній. За його словами, князі, козаки та провідники Української Революції однаково шанували цей двоколірний стяг, і донині він супроводжує українців у найурочистіші моменти: з ним українці святкують свої найбільші державні свята, вболівають за наших спортсменів на Олімпіаді, а українські воїни на фронті бережуть та захищають його, подібно до святині.

Державний прапор як символ країни є втіленням національної єдності, честі та гідності, традицій державотворення, історії та сьогодення.

Любов до Батьківщини, до рідної держави не може бути абстрактною і повинна проявлятися в конкретних діях. Тому повагу до прапора, який є державним символом, можна рахувати однією з таких.

Гідність прапора захищається як в самій країні, так і за її межами. Зневага до прапора розглядається як посягання на честь нації та держави.

На вшанування багатовікової історії українського державотворення, символіки незалежної України та з метою виховання поваги громадян до державних символів України Указом Президента України від 23 серпня 2004 року № 987/2004 установлено в України День Державного Прапора України, який відзначається щорічно 23 серпня.

День Державного Прапора – це свято всіх поколінь українців. Це данина поваги символу держави, що пройшов довгий, часом героїчний, часом трагічний шлях. Під рідним прапором український народ утвердив віковічну мрію про державність, соборність і самостійність. Благородні синій і жовтий кольори неба і пшениці символізують велику працю наших людей від сходу до заходу України й з півночі до півдня.

Завжди потрібно пам’ятати якою ціною нам дається Незалежність і можливість ходити під своїми, а не чужими прапорами, бачити їх на вулицях, носити на одязі не ховаючись. Державний Прапор уособлює усі прагнення та надії українського народу на краще майбутнє.

То ж нехай синьо-жовтий стяг і надалі вселяє в серце кожного українця гордість та спонукає на нові подвиги заради своєї Батьківщини.

 

Матеріали /Режим доступу станом на 11.08.2021р./: 
https://svyat.kyivcity.gov.ua/news/8492.html
http://krn.sm.gov.ua/index.php/uk/8-novini/1627-derzhavnij-prapor-ukrajini-simvol-nezalezhnoji-derzhavi
http://kyivinstitute.com/news/23_serpnja_den_derzhavnogo_prapora_ukrajini 
https://suspilne.media/157819-ucasniki-krimskoi-platformi-pidpisali-deklaraciu-so-vona-peredbacae/ 
https://old.uinp.gov.ua/news/23-serpnya-ukraina-vidznachae-den-derzhavnogo-prapora

Підготувала Науково-технічна бібліотека НЛТУ України
зав.відділом обслуговування Новосад В.,

Матеріал підготовлено 11.08.2021р.


Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page