Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

31 жовтня — Міжнародний День Чорного моря. Чому так важливо...

Чорне море – внутрішня водойма басейну Атлантичного океану. Це важливий район транспортних перевезень та один з найбільших курортів Євразії. Чорноморський регіон щільно заселений людиною ще з античних часів, тому узбережжя моря й басейни річок, які впадають в нього, є територіями з високим антропогенним впливом.

black sea

31 жовтня — Міжнародний День Чорного моря — свято, яке заснували представники України, Болгарії, Росії, Туреччини, Румунії та Грузії, щоб захистити води Чорного моря від забруднення. Ці країни в 1996 році розробили стратегічний план щодо реабілітації Чорного моря, суть якого полягала у проведенні різноманітних досліджень морського середовища моря та визначення основних заходів для його покращення. За останні кілька десятиліть стан Чорного моря сильно погіршився в плані екології. Цьому сприяють різноманітні чинники. Сильно впливають на розвиток морського життя постійні промислові викиди, які здійснюються багатьма країнами, які знаходяться в акваторії моря.

Внаслідок жорстокої експлуатації та забруднення в кінці XX століття, Чорному морю було завдано значної шкоди. Щоб запобігти екологічної катастрофи, Причорноморські країни підписали Конвенцію. «Конвенція по захисту Чорного моря від забруднення» була підписана в Бухаресті 21 квітня 1992 року всіма представниками Причорноморських держав. У «Бухарестській Конвенції» викладені дії сторін, спрямовані на охорону морського середовища Чорного моря. Для подальшого розвитку Конвенції в квітні 1993 року в Одесі всі міністри охорони навколишнього природного середовища Причорноморських країн підписали «Міністерську декларацію по захисту Чорного моря». А вже 31 жовтня 1996 року у Стамбулі за участю України було створено «Стратегічний план дій по оздоровленню і захисту Чорного моря». З того часу щорічно всіма країнами Чорноморського регіону цей день відзначається як Міжнародний День Чорного моря. Ціль святкування Дня Чорного моря є об’єднання активних та залучення нових учасників природоохоронного руху щодо захисту Чорного моря, залучення громадськості до вирішення екологічних проблем, зміцнення міжнародного партнерства.

Чому так важливо...

CHorne more delfiniЗараз вчені пильно спостерігають за динамікою того, що відбувається з Чорним морем. Згідно з офіційними висновками, справи йдуть не кращим чином. Серед загальних проблем з'явилися ще кілька. Так, все частіше в морі стали знаходити придонні місця, де зовсім відсутнє життя. Є й такі зони, де зовсім немає кисню, через що масово гинуть живі організми, включаючи риб і підводних мешканців.
Великої шкоди екосистемі Чорного моря наносять річкові стоки, що становлять 50 % всього водного басейну. Адже відомо, що море переробляє весь бруд і відходи (в тому числі й промислові), які приносяться з водами річок України, Росії, Грузії, Туреччини, Болгарії, Румунії, а загалом - 20 країн Європи. Все це веде до незворотних процесів.
Сьогодні науковці та екологи світу бачать першочерговим завданням - збереження, як тваринного, так і рослинного світу цієї важливої частини Світового океану. Мова йде, насамперед, про:
• 270 видах бурих, червоних, зелених водоростей;
• 2,5 тисяч видів тварин (у тому числі риб, ракоподібних, ссавців, молюсків).
Не можна забувати і те, що Чорне море - це важлива транспортна артерія, унікальна курортна зона, стратегічний водний басейн, що є місцем дислокації багатьох військових баз. І звичайно, Чорноморське узбережжя - антропогенно-важливий район, густо заселений людьми. А значить, екологічна катастрофа прямим чином позначиться на тривалості життя людей, а в гіршому випадку призведе до вимирання населення.

Захистити екосистему моря на століття

Зберегти Чорне море - першочергове завдання сьогодні. Особливо після 2007 року, коли внаслідок потужного шторму сім судів, серед яких були танкери, що перевозили горючі речовини, отримали серйозні руйнування. Серйозна аварія викликала витік в море семи тисяч тонн сірки. В результаті подій, Таманський півострів практично повністю був залитий нафтомісткими продуктами. 
Екологічна катастрофа 2007-го року стала причиною загибелі десятків тисяч птахів і риби, що населяють море мікроорганізмів і найпростіших. За заявами Грінпіс, відчувати наслідки цього, люди будуть не менше десяти років. Навіть незважаючи на те, що рішенням екологічних проблем Чорного моря сьогодні серйозно займаються. Створена мережа міжнародних і національних центрів Чорноморської екологічної програми, які щоденно моніторять ситуацію з забрудненням водного басейну, борються за збереження біорізноманіття Чорного моря, контролюють рибальство і судноплавство.
Крім того, через два роки після підписання Стратегічного плану захисту моря і навколишнього середовища, у 1998-му з'явилася ще одна угода - ACCOBAMS, захищає китоподібних, що мешкають в Чорному морі. Завдяки чому з'явилася надія врятувати унікальну біосистему у цій частині Світового океану.

BlackSeaСьогодні над Чорним морем нависла загроза екологічної катастрофи. Через діяльність людини деякі його ділянки втратили здатність до самоочищення. Найсильніше страждає прибережна частина біля Кримського півострова. Критично забруднені нафтовою плівкою севастопольські бухти. Оскільки наразі ця територія тимчасово окупована Росією, контролю за викидами там немає.

Окрім цього, анексія стратегічно важливого Криму радикально змінила військову ситуацію в регіоні. У 2014 році Росія захопила низку українських бурових платформ у Чорному морі й лишила вузький морський шлях між ними до Одеси та інших портів на західній стороні півострова. Через це можна дуже легко перекрити доступ до так званого портового вузла (Одеса, Херсон, Миколаїв).

Також панування над Кримом зміцнює позиції Росії в оборонному сенсі, оскільки зброя підвищеного радіусу дії, розміщена на півострові, теоретично унеможливлює доступ силам НАТО до басейну Чорного моря. Це має велике значення у випадку війни. І не стільки з Україною чи з Грузією, а з членами Альянсу: Румунією, Болгарією або Туреччиною. Кожний корабель Альянсу, що входить у Чорне море, потрапляє під стеження з боку російських розвідувальних суден та систем радіоелектронної розвідки. Згідно з положеннями Конвенції Монтре, кораблі третіх країн не можуть лишатися в акваторії довше, ніж 21 день.
Безпекові виклики в Чорному морі — не проблема винятково України чи Чорного моря. Це загроза всьому регіону. Саме тому нині у НАТО розглядають плани створення спеціального Чорноморського командування Альянсу, в яке передбачається включити, крім натівських країн (Румунія і Болгарія) також Україну та Грузію.

Довідкова інформація. Найбільша глибина Чорного моря становить 2210 метрів, а середня - близько 1240 метрів. За формою водойму можна порівняти з овалом, витягнутим із заходу на схід, довжиною близько 1150 кілометрів. З півночі на південь море простягається на 580 кілометрів.
Чорне море омиває береги України, Грузії, Туреччини, Румунії, Болгарії та Росії. В нього впадають найбільші річки Європи: Дунай, Дніпро, Дністер, Південний Буг.
Рослинний світ моря включає в себе 270 видів багатоклітинних зелених, бурих, червоних донних водоростей. У складі фітопланктону - не менше 600 видів. У Чорному морі мешкає понад 2500 видів тварин.

Матеріали (Режим доступу станом на 24.10.2021р.): 
http://beyond.ua/mizhnarodniy-den-chornogo-morya
https://armyinform.com.ua/2019/10/sogodni-%E2%80%92-mizhnarodnyj-den-chornogo-morya/
http://www.javirua.org/events/31-zhovtnya-mizhnarodnij-den-chornogo-morya/
https://ukr.media/culture/280110/
https://en.wikipedia.org/wiki/ACCOBAMS
https://darg.gov.ua/_31_zhovtnja_mizhnarodnij_denj_0_0_0_7764_1.html
http://odeku.edu.ua/31-zhovtnya-mizhnarodnij-den-chornogo-morya/
https://armyinform.com.ua/2019/10/sogodni-%E2%80%92-mizhnarodnyj-den-chornogo-morya/
https://tsn.ua/tags/%D0%A7%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B5%20%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B5

Підготувала Науково-технічна бібліотека НЛТУ України
Гордійчук Х, бібліотекар
Світлини з інтернет ресурсу

Матеріал підготовлено 24.10.2021р.

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page