Calendar

« May 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

Чорне, Біле, Жовте і Червоне: "кольорові" моря

Моря нашої планети часом мають дуже цікаві назви, зміст яких не завжди зрозумілий з першого разу. Звичайно, є моря, які названі на честь своїх першовідкривачів або за аналогією з прилеглими регіонами суші, і в цьому випадку все зрозуміло. А є у Світовому океані моря, в назві яких присутня колірна характеристика.Кольорові моря

Чому Чорне море назвали чорним?Чорне море

Чорне море, Руське море (лат.Rucenum mareболг.Черно морегруз.შავი ზღვაабх.Амшын Еиқәарос.Чёрное мо́рерум.Marea Neagră, крим.Qara deñizтур.Karadeniz) — море між Європою та Західною Азією (проходить водна межа між Європою і Малою Азією). Сполучене протокою Босфор із Мармуровим морем. Площа 422 тис. км², найбільша глибина до 2 245 м (на південь від Ялти), солоність 17-18 ‰. Нижче глибини 150 м органічне життя відсутнє (сірководень). Розвинене рибальство (ставридаскумбріятюлькакефальбичкишпротосетровікамбалахамсасудаккреветки). Чорне море — важливий район транспортних перевезень: зерно, залізна руда, металопрокат, боксити, непродовольчі товари особистого вжитку. Один з найбільших курортних регіонів Євразії.

Хіба воно не чорне? Воно небесно-блакитне, то зеленувате, фіолетове, рожеве. Але болгари його звуть – Чорно море, італійці – Маре Нэро, французи – Заходів Нуар, англійці – Блек Сі, німці – Шварце Меєр, туркки «Кара-Деніз» – і все це значить «Чорне море». Чорне море не завжди так похмуро називалося. В різні часи воно мало назви: «Скіфське», «Негостинне море», «Синє море» і ще безліч варіантів. Але вже на середньовічних картах можна зустріти сучасну назву моря, походження якого має кілька версій. Так чому ж Чорне море називають чорним?
Виявляється версій про походження назви нашого Чорного моря кілька, і основними вважаються дві. Першу висунув давньогрецький географ та історик Страбон, що жив у I столітті до н. е. На його думку, Чорним назвали море грецькі колоністи, яких тут колись неприємно вразили шторми, тумани, невідомі дикі береги, населені ворожими скіфами і таврами… І вони дали суворого незнайомцю відповідне ім’я – Понтос Аксейнос – «море негостинне», або «чорне». Потім, примостившись берега, поріднившись з морем добрих і світлих казок, греки стали називати його Понтос Эвксейнос – «гостинне море». Але перше ім’я не забулося, як перша любов…
Версія друга. У I тисячолітті до н. е., задовго до появи тут необережних на мову грецьких колоністів, на східних і північних берегах Азовського моря жили індійські племена – меоти, сінди й інші, які і дали назву сусіднього моря – Темарун, що означає буквально «чорне море». Це вийшло в результаті чисто візуального порівняння кольору поверхні двох морів, іменованих нині Азовським і Чорним. З гористих берегів Кавказу останнє здається спостерігачеві більш темним, в чому можна переконатися і зараз. А раз темне – значить, чорне. Меотів на берегах згаданих морів змінили скіфи, які повністю погодилися з такою характеристикою Чорного моря. І прозвали його по-своєму – Ахшаэна, тобто «темне, чорне».
Є й інші версії. Наприклад, одна з них свідчить, що море так назвали за те, що після шторму на його берегах залишається чорний мул. Але це не зовсім так, іл насправді не чорний, а сірий. Хоча… хто його знає, як все це бачилося в давнину…
Крім того, існує ще одна гіпотеза походження назви «Чорне море», висунута сучасними гідрологами. Справа в тому, що будь-які металеві предмети, ті ж якоря кораблів, опущені на деяку чорноморську глибину, піднімаються на поверхню почорнілими під дією знаходиться в глибинах моря сірководню. Це властивість напевно було помічено ще з давніх-давен і, безперечно, могло послужити закріпленням за морем ось такого дивного назви.
Взагалі ж море здатне приймати найрізноманітніші кольори і відтінки. Скажімо, в лютому-березні можна виявити, що вода біля чорноморських берегів не блакитна, як зазвичай, а бура. Ця колірна метаморфоза – явище вже біологічного характеру, і викликається воно масовим розмноженням найдрібніших одноклітинних водоростей. Починається цвітіння води, як кажуть у народі.
Таке от дивне море.

Біле мореБіле море

Біле море (рос.Белое море) — внутрішнєшельфовемореПівнічного Льодовитого океану, у європейській Арктиці між Кольським півостровом (Святий Ніс) та півостровом Канін (Канін ніс). Глибоко вдається в материковий суходол. Площа акваторії — 90,8 тис. км², глибини до 340 м. Об'єм води 4,4 тис. км³. Високі припливи.
З етимологією назви цього моря все не так просто, як може здатися на перший погляд. Одна з версій заснована на тому, що білим море назвали слов'янські народи з причини того, що більшу частину року воно покрите льодом і снігом, на відміну від інших більш теплих морів. За іншою версією, біле означає «світле» або «священне» і також пов'язане зі слов'янськими народами, що жили на його берегах.
А ось згідно з третьою версією, Білим море назвали за аналогією з Егейським морем. Коли на ці землі прийшли християнські паломники, вони дали цьому морю назву Біле, як південні слов'яни називали і досі називають Егейське море. В підтвердження цієї версії наводяться й інші приклади південних назв Російської Півночі. Як би там не було, назви «Біле море» закріпилося за цим морем на картах XVI століття.

Жовте мореЖовте море

Жовте море (Гуангай) — частина Тихого океану, між Китаєм і Кореєю; охоплює Західно-Корейську затоку; високі припливирибальство. Площа — 416 тис. км²; средня глибина — 38 м; середній об'єм води — 16 тис. км³; найбільша глибина 106 м.

Жовте море отримало свою назву за кольором води – вона дійсно має жовтий відтінок. А вся справа в річках, які впадають у це море і несуть з собою масу зваженого матеріалу. Головна з них – Хуанхе, яка в перекладі з китайського звучить як «Жовта річка». Саме вона приносить в море основну масу розчинених домішок.
У середній течії річка перетинає Хуанхе Лісове плато, регіон складений добре розчинної осадовою гірською породою – лесом. Лес як раз і має той самий світло-жовтий відтінок, який набувають води річки Хуанхе, а за нею і море, в яке він впадає.

Червоне мореЧервоне море

Червоне море (араб.البحر الأحمر‎ Bahr el-Ahmar) — частина Індійського океану, між Африкою і Аравійським півостровомБаб-ель-Мандебською протокою й Аденською затокою сполучене з океаном. На півночі має Синайський півострівзатоку Акаба і Суецьку затоку (з якої прямує Суецький канал). Червоне море — найсолоніше море Світового океану. У 1 літрі води тут міститься 41 г солей (у відкритому океані 34 г, в Чорному морі 18, в Балтійському всього 5 грамів солей на літр води). Особливість Червоного моря полягає в тому, що в нього не впадає жодна річка, а річки зазвичай несуть з собою мул і пісок, істотно знижуючи прозорість морської води. Тому вода в Червоному морі кристально чиста. 
Червоне море дуже молоде. Його формування почалося близько 25 мільйонів років назад коли в земній корі з’явилася тріщина і утворився Східно-африканський розлом. Під дією відцентрової сили із-за обертання Землі Африканська континентальна плита відокремилася від Аравійської і їх поворот з утворенням «спіралі», що закручується на північний схід, і між ними в земній корі утворився провал, який поступово впродовж тисячоліть заповнювався морською водою.

Якщо з Жовтим морем все однозначно, то щодо Червоного моря є кілька версій, що пояснюють його назву. Одна з них, за аналогією з Чорним морем, вказує на його південне розташування, тобто червоний означає не сам колір води, а вказує на частину світу. Згідно іншої версії, червоним море назвали мандрівники з-за того, що під час сезонного розмноження водоростей воно набуває цегляно-червоний відтінок. Ця назва закріпилася за морем ще за часів Античності і згадується в працях грецьких істориків з II століття до нашої ери. Згідно з найбільш поширеною теорією, біологічною, колір моря визначили ціанобактерії, що містять надлишок червоного пігменту фікоеритрина і здатних викликати масове цвітіння води. Однак це природне явище трапляється настільки рідко, що змушує розглядати й інші версії, наприклад геологічну. Дійсно, на деяких ділянках берегової лінії близько до моря підступають скелі червонуватого кольору.

Джерело (Режим доступу станом на 24.10.2021р.): https://xn----7sbnbacaxoeehuadkjsh3b6fzj4f.xn--j1amh/nature/riznobarvni-morja.html
https://ukr.media/world/364430/
https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A7%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B5_%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B5

https://piznayko.in.ua/chomu-chorne-more-nazvaly-chornym
https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%96%D0%BB%D0%B5_%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B5
https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%96%D0%BE%D0%B2%D1%82%D0%B5_%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B5 
https://geovsviti.blogspot.com/2017/07/blog-post_23.html
https://stranamira.com/pamyatki/zheltoe-more/
https://topcargo.ua/turisticheskij-kitaj-zagadochnoe-zhyoltoe-more/
https://cikavo-znaty.com/88-ckav-fakti-pro-chervone-more-html/
https://masr.tips/redsea/10-facts-red-sea/

Підготувала Науково-технічна бібліотека НЛТУ України
зав. відділу обслуговування В. Новосад

Матеріал підготовлено 24.10.2021р

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page