Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

Зелені легені планети. 21 березня - Міжнародний день лісу

Ліси — легені нашої планети, вони мають неоціненне екологічне, соціальне та економічне значення — беруть участь у формуванні клімату планети, забезпечують киснем, переробляють шкідливі викиди, зберігають водні ресурси, є середовищем існування безлічі рослин і тварин, забезпечують їжу і здорове середовище для людей, допомагають зберегти родючість грунтів і ландшафти...

Day forest 3На основі супутникових зйомок, зроблених за минулі 12 років, вчені створили інтерактивну карту змін лісового покриву Землі. Як з'ясувалось, за цей період наша планета втратила близько 1,5 мільйона квадратних кілометрів лісів. За результатами роботи була створена інтерактивна онлайн-карта (http://earthenginepartners.appspot.com/google.com/science-2013-global-forest), яка показує всі етапи цього глобального процесу. Карта дозволяє поглянути на всю картину в цілому, або ж вибрати опцію «тільки зниклі», «тільки знову виникаючі» і так далі. Найбільш важливі події винесені в окремі рубрики.

Під натиском людини ліси відступають на всіх континентах, практично у всіх країнах. Вони вирубуються скоріше, ніж виростають. Але ж саме ліс активно очищає атмосферу Землі від забруднення. Зелені рослини вбирають вуглекислий газ, використовуючи його в якості будівельного матеріалу для своїх клітин. Кожен кубометр деревини – це майже півтони забраної з повітря вуглекислоти. Нині безвідказні "легені" міст у багатьох регіонах планети вимагають не просто турботи, але волають про допомогу і врятування. Слід зазначити, що останнім часом зі зростанням чисельності населення і перетворенням лісових територій для різних людських потреб, ліс перенавантажений відпочиваючими, їх дикунське ставлення до природи, винищення рідкісних лікарських рослин, ягід, грибів, вирубування дерев, спричинені людьми пожежі втрачає свої оздоровчі та рекреаційні властивості. Він не витримує напливів людей у густонаселених регіонах, страждає і гине від промислових забруднень, а також внаслідок діяльності нафтовиків, будівельників, гірників. Поряд з цим, ліси гинуть від пожеж, незаконної вирубки, природних катастроф, впливу комах-шкідників, хвороб та інших причин. Скорочення площі лісових масивів веде до непоправних негативних процесів, що мають глобальне значення для всієї природи і життєдіяльності всього людства. Підраховано, що за сучасних темпів лісозаготівель, навіть у багатих лісом країнах його вистачить на 50-60 років (на відновлення потрібно 100-200 років).

Міжнародний день лісуУ зв'язку з цим, основним завданням Міжнародного дня лісу є привернення уваги жителів планети до проблеми збереження лісів, інформування про значимості лісових екосистем, їх дійсного стану, основні заходи їх захисту та відновлення.

Міжнародний день лісу активно відзначається і в нашій країні. Адже ліси — національне багатство України.

Скандали. Корупція. Масова вирубка. Збереження і відновлення Карпат. Якщо прослідкувати активність лісорубів, то складається враження, що бензопила запрацювала вдвічі активніше... Саме так асоціюється у багатьох лісове господарство, особливо останні роки.

Щодня десятки вантажних машин виїжджають з куточків Українських Карпат і Кримських гір, усі вони везуть одне, - ліс. Десятки, сотні кубів лісу щодня потрапляють під зруб. За цей час Карпати втратили значну частину свого лісового покриву. Та навіть сьогодні складається таке відчуття, що це вже не зупинити. Не секрет, що для чиновників ліс - це дохід, місцевим жителям озброєних пилорамами - засіб для виживання, ну а хто має "зв'язки" - спосіб збагачення. У невеликому селі може бути більше 20-30 законних пилорам, і усіх цікавить тільки одно - заробіток, нікому не цікава тема збереження лісу. Суцільні, санітарні, вибіркові – вирубування йдуть скрізь, навіть уздовж гірських річок відбувається рубка, що в наслідок призводить до масштабних повеней. В заповідних місцях справи йдуть трохи краще, там допускається тільки санітарна рубка, але і це не заважає, поживиться лісом і під зруб потрапляють здорові дерева, аж до суцільних вирубувань. Під виглядом охорони лісового господарства за допомогою використання спеціальних схем, все більше і більше лісу потрапляє під сокиру.
Міжнародний день лісуВирубка лісів – прямий шлях до катастроф. Внаслідок вирубування лісів в Карпатах з’явилися масштабні повені в західних областях України. За останні 40 років зникла значна частина лісового покриву, а тому українські Карпати не здатні утримувати вологу. Вода, яка дуже швидко стікає в долини, створює масштабні екологічні лиха. Сусіди України Польща, Словаччина і Румунія вже усвідомили цю небезпеку і припинили промислове вирубування лісу в Татрах і Карпатах. В Україні ж ліс вирубується з початку 60-х років минулого століття. Кілька років тому, після катастрофічних повеней на Закарпатті, Верховна Рада так і не змогла затвердити законопроект про заборону вирубування лісу. Перша велика повінь в Українських Карпатах сталася в 1948 році. Тоді ж була і встановлена причина - після закінчення війни йшли масові вирубування лісу. Ситуація погіршувалася з кожним роком, і в 1940-50-х роках дійшла до того, що повені стали відбуватися приблизно раз в 10 років, в 1970-80-х вже раз у вісім років, а тепер лиха відбуваються кожні п'ять. Міжнародний день лісуТоді ж екологи заявили, що головною причиною цього лиха є вирубування лісу. Якщо переглянути статистику найжахливішого потопу за останні сто років, то число жертв повені на Західній Україні зростала до рекордних 22 чоловік, шестеро з них - діти. А в Криму блискавка вдарила відразу в семеро родичів, один з них загинув. Під водою виявилося 40 тисяч будинків, було розмито майже 700 кілометрів доріг, зруйновані більше трьох сотень мостів та багато іншого …
Місцеві жителі упевнені, що в катастрофі винне незаконне вирубування карпатських лісів. Гори вже майже облисіли, якщо річки, що раніше вийшли з берегів, стримували дерева, то тепер бурхливий потік мчиться безперешкодно. Жителі упевнені, що греблі треба будувати нові, міцніші. На думку екологів, на загрозливі масштаби трагедії вплинули декілька чинників: глобальна зміна клімату, інтенсивне вирубування лісів в горах і занадто щільна забудова котеджів в Карпатах на тих ділянках, де цього робити не можна.

Основними заходами захисту лісів є такі як: обмежене їх вирубування, повна переробка деревини й супутньої сировини, раціональне використання й збереження ягідних, кормових, лікарських, технічних рослин, створення полезахисних і водоохоронних лісосмуг та ін.

 

Матеріали підготувала науково-технічна бібліотека
Світлини - Юлія Орлова (зав. сектором НТБ)

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page