Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

Грамотність - запорука успіху! 8 вересня - Міжнародний день грамотності

Шість кроків до грамотності

 1. Читай. Це — найперша і найголовніша порада. Найкраще взятися за якісну художню літературу — будеш запам'ятовувати правильне написання слів і розділових знаків, а ще — цікаві вислови та стилістичні прийоми. А почати можеш із себе — спробуй почитати книгу перед сном замість того, щоб сидіти в соцмережах, і Ти побачиш, яким спокійним, затишним і захоплюючим може стати звичайний вечір. А потім поділися з друзями цим своїм спостереженням і прочитаною книгою. Не забудьте після цього зібратися за чашкою чаю з тістечками і обговорити свої враження. Це буде дуже цікаво — можливо, після цього ви навіть захочете створити власний книжковий клуб!

 2. Коли сумніваєшся — зупинись. Читання хороших текстів привчить тебе до відсутності помилок. А ось коли Ти йтимеш вулицею і побачиш рекламний плакат, або ж спілкуватимешся електронною поштою зі знайомим, у якийсь момент Ти цілком можеш подумати: «Тут щось не те». Якщо Тобі впало у вічі щось дивне чи незвичне, це сигнал до того, що час попрацювати!

 3. Придбай орфографічний словник і посібники з української мови. І щойно Ти «спіткнешся», читаючи якийсь текст — одразу перевіряй, чи немає там помилки.

 4. Точно так само працюй і зі власними текстами. Легка тінь сумніву — серйозна перевірка. До речі, багато хто радить обов'язково вимовляти вголос те, що Ти пишеш — це дозволить зменшити кількість орфографічних помилок. Спробуй!

 5. Навіть якщо Тобі здається, що тепер Ти пишеш правильно, не поспішай радіти: українська мова потерпає від таких явищ, як суржик і кальки з російської. Цілком можливо, що Ти вживаєш русизми, навіть гадки не маючи про це. Тому раджу попрацювати над стилістикою української мови. Придбай підручник, а в Інтернеті знайди цікаві проекти, де правильне вживання слів і виразів пояснене за допомогою чудових ілюстрацій.

 6. Не соромся попросити друга виправляти Тебе, якщо ти пишеш чи кажеш щось неправильно. До речі, Ти також можеш вказувати йому на його помилки. Взаємне вдосконалення допоможе вам стати грамотними.

День грамотності

Матеріали (Режим доступу): https://pustunchik.ua/ua/holidays/international-literacy-day/kak-stat-gramotnym
Підготувала науково-технічна бібліотека

 

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page