Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

"Якби природа мала стільки законів, скільки має держава, сам Господь не в змозі був би керувати нею" /Л. Берне/

20 грудня 2000 року Генеральна Асамблея ООН оголосила 22 травня Міжнародним днем біологічного різноманіття (Резолюція 55/201).

Біологічне різноманіття є основою життя. Його збереження є необхідним для існування людини. На жаль, інтенсивність використання компонентів біорізноманіття призводить до виснаження та вичерпання природних ресурсів: зникають та перебувають під загрозою зникнення численні види та екосистеми, постійно зростає загроза генному фонду та ін.
У 1992 році в Ріо-де-Жанейро була підписана Конвенція про біологічне різноманіття. Під поняттям «біорізноманіття» розуміють сукупність усіх видів живих організмів (від бактерій до ссавців), невід’ємною частиною яких є людина. Основною метою Конвенції є збереження біологічного різноманіття на генетичному, видовому, екосистемному рівнях.
Верховна Рада України ратифікувала Конвенцію 29 листопада 1994 року, а також ухвалила ряд законів щодо ратифікації, приєднання та виконання інших міжнародних договорів обов’язкового та необов’язкового характеру, що регулюють питання збереження та використання біологічного і ландшафтного різноманіття. На національному рівні координацію реалізації положень законів та відповідних програм здійснює Національна Комісія з питань збереження біорізноманіття та Міністерство екології та природних ресурсів України.

Міжнародний день біорізноманіття відзначається з метою привернення уваги людей, громадськості, представників різних галузей економіки та бізнесу, політиків і урядовців до проблеми збіднення генетичного, видового, екосистемного розмаїття на Землі, необхідності вживання термінових заходів для зупинки загрозливих екокризових явищ та підтримки природних систем життєзабезпечення (сталий клімат, родючість ґрунтів, самоочищення водойм, відновлення популяцій рослин і тварин тощо). Особлива тема цьогорічного Міжнародного дня збереження біорізноманіття — двадцятип’ятиліття вступу в дію Конвенції про біологічне різноманіття після ратифікації її 196 країнами світу. Конвенція — це міжнародний правовий документ, що надає інструменти для збереження біорізноманіття, збалансованого використання його компонентів та справедливого розподілу вигод від використання генетичних ресурсів. Тепер світова громадськість загалом і окремі дієвці мають об’єктивно й критично оцінити ефективність функціонування цього інструменту,  здійснені кроки й зусилля, досягнення і помилки в збереженні живого. Українська держава є стороною Конвенції про біологічне різноманіття, а відтак несе зобов’язання перед власним народом і прийдешніми поколіннями, перед світовою спільнотою.

 Сім основних факторів, що сприяють втраті біологічного різноманіття:

— Втрата та фрагментація природного середовища;
— Конкуренція з боку інвазивних видів;
— Забруднення навколишнього середовища;
— Глобальні кліматичні зміни;
— Опустелювання;
— Зростання населення і надмірне споживання;
— Безрозсудне використання природних ресурсів.

Відзначення Міжнародного дня біорізноманіття по всьому світові сприятиме підвищенню поінформованості про роль біорізноманіття для благополуччя людини та втілення в життя необхідних дій для його збереження.

Збереження біорізноманіття вимагає активної участі всіх громадян, підприємств  і організацій. Колективно, ми повинні побудувати велику мережу для зв'язку важливості біорізноманіття з рештою світу.

Матеріали (Режим доступу): https://www.cbd.int/idb/2018/
http://www.bukoda.gov.ua/news/22-travnya-mizhnarodnii-den-biologichnogo-riznomanittya
https://www.bsmu.edu.ua/uk/news/digest/4671-do-mizhnarodnogo-dnya-biologichnogo-riznomanittya
http://ecology.zt.gov.ua/nov22kv2015.htm
http://beyond.ua/mizhnarodniy-den-biologichnogo-riznomanittya
http://ekologia.lviv.ua/diialnist-departamentu/zberezhennia-bioriznomanittia/22-travnya-mizhnarodnij-den-bioriznomanittya-2
Підготувала науково-технічна бібліотека

Матеріали підготовлено 21.05.2018р.

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page