Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

Буккросинг: книгам не місце на полицях, вони повинні подорожувати

Буккросинг: і нехай мої книжки читає весь світ!

14 february

Якщо ви фанат читання, то, напевно, у вас удома вже є не одна книжкова шафа, “під зав’язку” набита улюбленими “паперовими друзями”. І рано чи пізно постає питання – а куди подіти нові книжки?

Адже, погодьтеся, не в усіх є можливість відвести цілу кімнату під бібліотеку. Тому залишається або перестати читати, або перейти на електронну літературу. Перше для справжнього любителя читання просто немислимо, друге – не дуже добре, бо справжню книгу e-book або монітор комп’ютера ніколи не замінять. Але є ще один варіант «розставання» зі старими книгами і отримання нових – їх обмін, який отримав назву «буккросинг».

Буккросинг (з англ. «book» — «книжка», «crossing» — «переїзд», «перехрестя») - всесвітнє книжкове мандрування з рук в руки, з дому в дім, з країни в країну.

Як усе починалось …

bookcrossingБуккросинг з’явився в 2001 році. Новий цікавий рух було створено американським IT-фахівцем Роном Хорнбекером. Його ідея полягала в тому, що людина, прочитавши книгу, залишила її («звільнила») у громадському місці (парк, кафе, поїзд, станція метро) для того, щоб хтось інший, випадково зміг цю книгу знайти та прочитати; той у свою чергу повинен повторити процес. Простежити «подорож» книги можна через спеціальні сайти в інтернеті. Для початку Рон Хорнбекер залишив 20 книг з пояснювальними написами в холі свого готелю. За півроку на його сайті було близько 300 активних користувачів, які «відпускали» книжки і приводили нових учасників.

Найбільшої популярності буккросинг («PassaLibro») набув у Італії. В ньому беруть участь навіть серйозні організації. Наприклад, влада Флоренції подарувала цьому книжковому руху 4000 книг, які були залишені на ринках міста і в будівлі мерії. “PassaLibro” з’явився в Італії  завдяки щоденній радіопередачі “Fahrenheit” на третьому каналі державного радіомовлення Radio Tre. Одна радіослухачка розповіла про буккросинг, журналістам ідея сподобалася, і ось у Мантуї, з нагоди Фестивалю літератури, вперше «звільняються» кілька примірників книги «451 ° за Фаренгейтом» Рея Бредбері! Ініціативу підтримали читачі, і «забуті» книги стали з’являтися по всій Італії.

Приблизно з 2006 року буккросинг з’явився і в Україні. Цікаво, що в дореволюційні часи аналог цього руху вже існував серед української інтелігенції. Тоді книги цінувалися високо і їх було прийнято читати, передаючи по колу: після того, як із літературною новинкою знайомилися всі зацікавлені особи, вона поверталася власнику з підписами, відгукам та рекомендаціями.

bookcrossingДозвольте книжці подорожувати

Отже, у вас є книга, яку ви прочитали і з якою хотіли б ознайомити оточуючих. Щоб вступити до лав буккросерів, потрібно залишити її в людному місці, попередньо зареєструвавши на спеціальному сайті bookcrossing.net.ua і повідомивши всім, де можна її знайти. При реєстрації книги на сайті їй привласнюється ідентифікаційний номер, а також пропонується перелік вільних місць, де можна її залишити. Найчастіше книги тимчасово «мешкають» в кафе, на станціях метро тощо. Щоб відстежувати переміщення своєї книжки, потрібно написати на ній ідентифікаційний номер і адресу своєї електронної пошти. Тоді той, хто знайде книгу, зв’яжеться з вами і ви зможете обговорити прочитане. Правда, ніхто не застрахований від того, що книга потрапить до рук людини, яка не знає про буккросинг і ви вже не дізнаєтесь подальшу долю своєї книги.

Як правильно чекати літературних гостей?

Відправивши свою книгу в подорож, ви, напевно, захочете знайти і собі новенький том. Для цього можна ознайомитися зі списком «відпущених» книжок або залишити на форумі оголошення про те, що хотіли б почитати. Тоді ви зможете зустрітися з власником потрібної книги і обмінятися з ним літературою, не залишаючи її в кафе або іншому громадському місці і не ризикуючи втратити її. Пам’ятайте, якщо ви берете участь у буккросингу, то повинні продовжувати подорож знайдених книг після прочитання, не залишаючи їх у своїй колекції, навіть якщо вони вам дуже сподобалися. І не забувайте відписуватись про те, де знайшли і куди поклали книгу, щоб її колишні власники могли стежити за її мандрівкою. 

Навколо світу за 80 днів, або книжки, що подорожують

bookcrossing 2Якщо ви не хочете обмежуватися буккросингом свого міста, то можна скористатися системами пересилання книг поштою Bookring і Bookray. У першому випадку книга буде пересилатися поштою і в результаті повернеться до вас, а в другому – її будуть передавати по ланцюжку необмежену кількість разів. Про те, яку книгу ви хочете віддати або одержати, можна повідомляти на форумі. Для пересилок за кордон можна користуватися сайтом bookcrossing.com.

Активні прихильники буккросингу стверджують, що це одне із найбільш цікавих і корисних явищ сучасності. Завдяки цьому люди активно читають, не захаращувати власний будинок книгами, які, правду кажучи, можуть так і залишитися непрочитаними. До того ж буккросинг дає змогу познайомитися з новими цікавими людьми і обмінятися думками щодо прочитаних літературних творів. Як знати, адже може серед тих, хто знайде  книгу, буде ваш новий кращий друг або, навіть, друга половинка?

Якщо ти знайшов книгу. Спочатку зрадій цьому щастю. Потім прочитай, зайди на сайт, якщо вона зареєстрована, відслідкуй її мандрівку. Можеш написати людям, в руках яких вона вже побувала, поділитися враженнями. А далі, звісно, передай. Навіть якщо ця книжка варта того, щоб стати “настільною”, відпусти її – нехай принесе враження іншому.

Гасла та емблеми буккросерів. Книга з ручками та ніжками, що біжить, ось людське книжкове дітище. Саме таке зображення переважає на стікерах, наклеєних на книжки. “Хай живуть книжки!” - саме так підтримали буккросинг італійці. “Прочитав — віддай іншому”- з таким принципом мадруюють книги. Адже вони мають бути доступними. Ціни на деяку літературу значно перевищують можливості покупців. Мистецтво – людям! Книжкам – свободу!

Які книжки лишати? Ті, що тобі сподобалися або викликали спірні питання. Адже якщо хочеш знаходити цікаві книжки – такі ж і лишай.

SignPostLogoСайти буккросингу: 
bookcrossing_ua(Україна),
www.bookcrossing-mexico.com(Мексика),
www.bookcrossing.nl(Нідерланди),
www.booccrossing.de(Німеччина),
www.bookcrossing-spain.com(Іспанія),
bookcrossing.debris.it(Італія),
www.passe-livre.com(Франція).

Навіть якщо хтось не любить читати, це може посилити його бажання. Адже цікаво, чому ця книга тут, цікаво відгукнутися на враження інших. Цікаво взагалі знайти її. Якщо ж ви і так завзятий читака – то це можливість поділитися з усіма своїми улюбленими творіннями і отримати такі ж від інших.

 

Матеріали (Режим доступу станом на 14.02.2022р.): http://www.book-crossing.com/
https://pedpresa.ua/732-bukkrossynh-i-nehaj-moji-knyhy-chytaje-vves-svit.html 

https://www.cdu.edu.ua/informatsiya/studentam/studentske-zhyttia/bukkrosynh-klub.html
http://h.ua/story/240501/
https://zaxid.net/sekreti_bukkrosingu_lviv_n1092127

Підготувала Науково-технічна бібліотека НЛТУ України
сектор культурно-просвітницької роботи
зав. сектору Гордічук Х.Т.

Матеріал підготовлено 13.02.2022 р.

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page