Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

Просто скажіть їй: "Дякую!"

Історія Дня матері. Офіційно в Україні почали відзначати це свято з 1999 року. Історія Дня матері бере свій початок в США, де його на державному рівні святкують ще з далекого 1914 року. А вперше публічно це свято було підтримано відомою американською пацифісткою Джулією Уорд Хоув у 1872 році. День матері за версією Джулії Уорд – день єдності матерів у боротьбі за мир у всьому світі. Концепція Джулії Уорд не знайшла широкої підтримки ні в США, ні в інших країнах.

День матері і як його святкують у світі.
Свято День матері пішов ще з давніх часів, коли святкували день Реї — матері Богів. А у стародавньому Римі відзначали день богині-матері Кібеле. Святкування тривало 3 дні у березні. Кельти вшановували богиню Бріджит – войовничу жінку, яка поєднала в собі тендітність та неймовірну силу. Потім в Англії в 1600 році, почали відзначати Материнська неділя, яке припадало на 4 день посту. У цей день навіть прислугу відпускали у звільнення, щоб вони могли привітати своїх матерів зі святом, і піднести тістечко в знак поваги і поклоніння.

У США День матері почали святкувати ще в 1910 році. У Сполучених Штатах Америки свято Матері відзначається у другу неділю травня. У цей день сини приходять до своїх матерів, щоб відвідати і піднести сувенір своїм матерям. І не важливо в будь вони відносинах на даний момент. Прийнято носити гвоздики в петлиці піджака, червона — мама жива, біла — мама вже на небесах.

В Австралії. День матері в цій країні відзначається також як і в США у другу неділю травня, і звичаї у них схожі. З одним маленьким відзнакою, діти обов’язково приносять своїм мама сніданок у ліжко, і дарують подарунки. Дорослі — подарунки подорожче, діти — маленькі сувеніри. Цей день не є ні офіційним, ні державним святом. Та це не заважає місцевим жителям вшановувати своїх матерів. Австралійці дарують подарунки свої мамам на знак поваги ще з 1924 року. Але історія цього дня досить своєрідна: одна панночка, на ім’я Джанет Гайден якось потрапила до державного будинку для жінок. Їх там було чимало і всі вони були покинуті та забуті. Джанет вирішила підбадьорити їх і розпочала маштабну акцію – почала збирати пожертви від місцевих підприємців, державних чиновників, простих чоловіків та школярів, аби зробити цим жінкам подарунки. Очевидно, ідея всім припала до душі, тому що наступного року усе повторилось. Сьогодні, окрім дати святкування, традиційними тут стали і хризантеми, які отримує кожна матуся. 

У Бразилії. День матері був офіційно затверджений в 1932 році у другу неділю травня. Бразильські сім’ї найчастіше багатодітні, і у них це свято відзначається за великим святковим столом у колі сім’ї. Він також наголошується в школах і садках. Для привітання матерів, в Бразилії дуже розвинена індустрія сувенірів і різних подарунків до цього дня. Так що не виникає особливих проблем вибрати для мами найкращий подарунок.

В Італії. День матері також відзначається у другу неділю травня, в цей день діти дарують своїм мамам подарунки: квіти, солодощі та сувеніри.

У Канаді. День матері відзначається в цій країні точно також як і в Америці — другу неділю травня. Офіційно встановили цю дату в 1914 році. Всі діти благоговіють на своїми матерями в цей день, не дозволяючи їм займатися домашнім господарством. Все роблять за неї. Обдаровують свою матір подарунками, квітами. Замість домашньої вечері, роблять їй вечерю в ресторані.

В Китаї. День матері в Китаї відзначається кожної другої неділі травня. У цій країні шанують своїх матерів подарунками та квітами. Накривають їм шикарний стіл, запрошують гостей.

В Японії. З 1930 року день Матері в Японії відзначається 6 березня, згодом з 1947 року переноситься на другу неділю травня. Продавці активно реалізують «товари для мам», все частіше в цей день влаштовують святкування на вулицях. Діти йдуть до своїх мамам і дарують їм подарунки з вкладеною них гвоздикою. Японія вперше відсвяткувала День матері 6 березня 1931 року. Це був день народження імператриці Коджюн. Однак свято не набуло популярності. Зате після Другої світової війни, коли вплив США в Японії був особливо відчутним, місцеві перейняли традицію і до сьогодні святкують День матері. І, хоча японці завжди славились не найпривітнішим ставленням до жінок, вони розуміють, що центральною фігурою традиційної сім’ї завжди була, є і буде жінка.

У Німеччині. День матері в Німеччині святкують як і у всіх країнах — у другу неділю травня. Вперше день Матері в Німеччині відсвяткували в 1923 році, і тільки через 10 років, він став загальнонародним святом. Германці обдаровують своїх матерів увагу, квітами та подарунками.

Та найбільше, напевно, люблять це свято жителі турецького міста Афйон-Башмакчі – вони святкують його 52 рази на рік, тобто кожної п’ятниці. Але така традиція виникла не випадково. Раніше дівчата, що вже вийшли заміж і пішли з рідного дому, кожної п’ятниці відвідували своїх матерів. Звичай зберігся й до сьогодні. Всі заклади у цей день закриті, окрім магазинів, які радо вітають жінок.

mother day 2Було багато пройдено доріг... 
У подругах, у друзях, у коханих 
Я бачила для себе оберіг. 
Але так рідко згадувала маму...

Коли ж втрачала віру у людей, 
Коли життя надламувало крила, 
Я линула до маминих грудей, 
Свої невдачі - в жменях приносила.

Вона ж мене ховала від нещасть, 
А я завжди від неї так далеко... 
Вона ж за мене душу всю віддасть, 
Як відчайдушно віддана лелека...

Життя - таке коротке, наче мить, 
Адже колись її також не стане... 
Великодушне небо приютить 
В своїх долонях спогади про маму.

І розриватиметься серце від жалю: 
Я так багато їй не досказала... 
О,небо, як же я її люблю, 
І хочу, щоб ніколи не вмирала.

Я плачу знов... Не вистачає слів... 
Живою маму бачити - це щастя... 
Любімо серцем наших матерів, 
І нам тоді сторицею воздасться!
/Надія Ковалюк/

Низько вклоняємось Вам, за Ваші терпіння, витримку, дивовижну мудрість і мужність, з якими Ви, долаючи нинішні негаразди, зберігаєте віру у завтрашній кращий день для своїх рідних і близьких, для нашої країни. Тож здоров’я вам, тепла і благополуччя. Хай під променями травневого сонця розтануть усі ваші негаразди! Хай наші друзі крилаті — лелеки дарують Вам правнучат. Онучат, і діточок — оцих домашніх соловейків, щоб своїм чистим щебетом звеселяли Ваші душі та множили надію на краще завтра нашої долі; помагай Вам, Боже, поставити їх твердо на ноги і засіяти їхні душі зерном Правди і Науки. Нехай весняне свято розморозить нас, об’єднає і згуртує! 
Щастя, здоров’я всім Вам дорогі Матері.

Матеріали (Режим доступу): http://altarta.com/11_17/%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%8C-%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B5%D1%80%D1%96-%D1%96-%D1%8F%D0%BA-%D0%B9%D0%BE%D0%B3%D0%BE-%D1%81%D0%B2%D1%8F%D1%82%D0%BA%D1%83%D1%8E%D1%82%D1%8C-%D1%83-%D1%81%D0%B2%D1%96%D1%82%D1%96/
https://znaj.ua/popcorn/den-materi-2018-istoriya-ta-tradyciyi-svyata
https://fakty.ictv.ua/ua/lifestyle/20180506-koly-vidznachayut-den-materi-v-ukrayini/
https://uamodna.com/articles/chy-vse-my-znaemo-pro-denj-materi/
Підготувала науково-технічна бібліотека

Матеріал підготовлено 11.05.2019р.

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page