Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

«Незламний дух волонтерського фронту»: до Міжнародного дня волонтерів

Волонтерство - це... 
...твоя можливість вплинути на світ. Ти сам обираєш, як багато і кому допомогти, але навіть найменша добра справа зробить твоє місто, твою країну і твою планети кращою.День волонтера

Україна – це не президент чи уряд, вони рано чи пізно підуть. Україна – це ми з вами. Саме ми з вами маємо бути господарями свого життя. Не будьте байдужими. Не стійте осторонь. Не чекайте, що хтось вирішить ваші проблеми. Будьте волонтерами свого майбутнього! 

foto golovnaПро волонтерський рух в Україні сьогодні з захопленням говорять у багатьох країнах світу, називаючи це явище унікальним. Сьогоднішньому волонтерському руху в Україні мало аналогів не тільки в країнах колишнього СРСР, а й на Заході, звідки, власне, й прийшов термін «волонтерство». Слово «волонтер» походить від французського volontaire (доброволець), яке в свою чергу запозичено з латинського voluntarius (voluntas – вільне волевиявлення, volō – бажання, намір). Тобто волонтерство – добровільна безкорисна суспільно важлива діяльність.

Волонтерство – надзвичайно важлива складова громадянського суспільства. Особливо складно переоцінити роль волонтерської діяльності в умовах, коли на нашу землю прийшла війна. Це аж ніяк не професія, скоріше – покликання, спосіб життя. Визначальним є принцип добровільності – волонтер діє за покликом душі, з почуття потреби реалізувати свою громадянську позицію.

Міжнародний день волонтерів відзначається 5 грудня. Рішення про це свято було прийнято Генеральною Асамблеєю ООН у 1985 році. Загалом у світі цей день називають Міжнародний день добровольців - International Volunteer Day. Україна - єдина країна в світі, де цей день переходить у День збройних сил. Добровольці бувають не тільки в армії!
Волонтери - це мобільна резервна армія України. В ній є свої постачальники, медичні підрозділи, авторемонтні майстерні, фінансисти, медичний транспорт, служба тилу (яка виготовляє від маскувального до сухих борщиків). Навіть свої засоби масової інформації: волонтери стають відомими блогерами поки пишуть звіти у соцмережах.

Вклоняйтеся волонтерам: вони дарують нам життя, своє і наше!

Волонтерство і благодійництво є різними видами суспільної діяльності. Адже благодійництво не передбачає особистої безпосередньої участі у суспільно важливій роботі (не потрібно чергувати в притулку, розвозити нужденним харчі і ліки, готувати їжу). Благодійники, як правило, обмежуються фінансовою допомогою.

У волонтерів інші погляди. Це в першу чергу – особиста безпосередня участь у вирішенні певної суспільно важливої проблеми. Також визначальним є принцип добровільності, адже волонтер діє за покликом душі, з почуття потреби реалізувати свою громадянську позицію (саме такі люди формують суспільну свідомість). Волонтерська робота носить суспільно важливий характер, тобто спрямовується на вирішення проблеми, що турбує багатьох громадян і з певних причин не може повністю вирішитись зусиллями держави.

5 стереотипів про волонтерство

den volonteraЗараз волонтерство все більше і більше набирає популярність серед українців. Але, на жаль, у суспільстві все ще поширені безліч стереотипів про волонтерство. Через те, що люди не хочуть або не мають можливості розібратися у питанні, виникають помилкові думки, які реальної підстави під собою не мають.

1. Волонтери – це безкоштовна робоча сила.

Вважається, що волонтери свої ресурси вкладають абсолютно безкоштовно і за свою працю нічого не отримують. Але не все у світі міряється грошима. 
Найголовніше, що отримує волонтер – це можливості. Океан можливостей, що часто набагато важливіше разового прибутку. А ще досвід і знайомства, набуті під час волонтерства, можуть стати в нагоді у різних життєвих ситуаціях. У нашому минулому матеріалі, до речі, доведено: волонтерство, крім усього іншого, приносить щастя. 

2. Волонтерські організації – це секта.

Ми не знаємо, хто перший висловив цю думку, але точно знаємо, що це не так. Волонтерські організації, на відміну від сект, часто арелігійні і аполітичні. Вони побудовані на добровільній взаємовигідній співпраці, але ніяк не на маніпуляціях і вимаганні. Усі завдання волонтери виконують тільки за своїм бажанням, а замість обмежень отримують тільки можливості для саморозвитку. 

3. Волонтерство пов'язано з війною або збором грошей на вулиці.

Насправді, волонтерити можна де завгодно. Звичайно, є такі волонтери, яким подобається збирати гроші і допомагати військовим. Але волонтерити можна на різних заходах, фестивалях, конференціях, і на суботниках. Хтось реалізовує себе, допомагаючи пенсіонерам, дітям, тваринам, бездомним. Якщо ви фахівець в якійсь сфері, можна бути pro bono експертом. По суті, будь-яка безкорислива допомога вже вважається волонтерством. 

4. Волонтерство – марна трата часу.

Часом дійсно може здатися, що це так. Але варто озирнутися, і ви побачите масу речей, зроблених саме волонтерами. Чудовим прикладом є Зелений театр в Одесі, який повністю відновили саме волонтери. В результаті цієї "трати часу" тисячі одеситів мали змогу насолоджуватися отриманим простором. І це не кажучи вже про тих дітей, які завдяки волонтерам отримують необхідні їм речі, про пенсіонерів, яким волонтери допомагають з елементарною їжею, і наводити можна ще безліч таких прикладів. 

5. У волонтерів немає прав.

Мало хто знає, але права у волонтерів дійсно є, і вони прописані у Законі України. Волонтери мають право на відшкодування збитків (наприклад, витрат на харчування, якщо діяльність триває більше чотирьох годин, витрат на проїзд до місця надання допомоги), на отримання повної та достовірної інформації про місце, час та умови волонтерської діяльності. Також, якщо ви студент та напрям вашої допомоги відповідає напряму вашої спеціальності, то це може бути зараховано вам як практика. А ознайомитись з повним переліком прав та обов язків волонтерів і волонтерських організацій можна тут: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/3236-17#n145

 

На українських землях волонтерство розвивалось ще з XIX століття, коли створювались різноманітні громадські організації, що опікувались лікарнями для малозабезпечених, притулками, безкоштовними їдальнями. Активно діяли організації Червоного Хреста, особливо під час російсько-турецької, російсько-японської та Першої світової війн. Волонтери також навчали грамоті (особливо на західноукраїнських землях), створювали підрозділи Товариства тверезості та опікувались будинками для безхатченків. Але з встановленням радянської влади цей рух фактично згортається і починає відновлюватись лише з кінця 80-х років минулого століття.

Волонтерську діяльність в Україні було вперше офіційно визнано постановою Кабінету Міністрів України від 10 грудня 2003 року «Про затвердження Положення про волонтерську діяльність у сфері надання соціальних послуг». 2011 року Верховна Рада ухвалила Закон «Про волонтерську діяльність». Відповідно до Закону України «Про волонтерську діяльність», волонтерська діяльність – це добровільна, соціально спрямована, неприбуткова діяльність, що здійснюється волонтерами шляхом надання волонтерської допомоги – роботи та послуги, що безоплатно виконуються і надаються волонтерами. Волонтерська діяльність є формою благодійної діяльності. Безоплатне виконання робіт або надання послуг особами, що здійснюється на основі сімейних, дружніх чи сусідських відносин, не є волонтерською діяльністю.

Український волонтерський рух – явище відносно молоде. До 2014 р. волонтерство у нашій країні розвивалося досить повільно. Як свідчить рейтинг «World Giving Index», в 2010 р. Україна посідала лише 150-е місце у світі (тільки 5% населення було залучено до волонтерської роботи), але Революція Гідності, анексія Криму та війна на Донбасі все змінили. Волонтерський рух тоді піднісся на найвищий рівень розвитку за весь час незалежності України: майже чверть українців (23 %) уже мали досвід волонтерства. У тому ж рейтингу «World Giving Index» Україна піднялася зі 150-го на 81-е місце й випередила Польщу, Естонію та Грузію.

Друга хвиля підйому волонтерського руху в Україні пов’язана з повномасштабним вторгненням російської федерації. Сьогодні волонтерські організації значною мірою спеціалізуються і компенсують неповну інституційну спроможність держави у сферах: матеріального й технічного забезпечення бійців на фронті; надання медичної допомоги пораненим та постраждалим; матеріального забезпечення та психологічної допомоги внутрішньо переміщеним особам у тилу.

Таким чином, сьогодні волонтерські організації відіграють роль маркетингових компаній, які вивчають потреби фронту на локальному рівні, здійснюють мозаїчний збір коштів з різних джерел, здійснюють пошук, замовлення та придбання як в Україні, так і за кордоном певного обладнання, продуктів тощо та працюють як логістичні компанії, які забезпечують завезення, оформлення й транспортування до споживача.

Окрім того, є численні волонтерські організації, які не працюють з фронтом, а допомагають у тилу – від забезпечення притулку для домашніх улюбленців, що втратили господарів під час бойових дій, до закупівлі й забезпечення ліками й продовольством соціально незахищених соціальних груп.

Тобто зараз волонтерський рух в Україні є мережевим і складається не з членів, а з прихильників. На відміну від політичних партій та громадських організацій, ґрунтується на добровільних внесках громадян з долученням допомоги міжнародних організацій.

Волонтери в Україні є одним з небагатьох проявів реальних демократичних рухів, які мають мозаїчне фінансування «знизу» і спрямовані на виконання соціальних функцій громадянського суспільства. Деякі волонтери є публічно відомими людьми та блогерами і в цьому сенсі конкурують з представниками державної влади в публічному просторі. Але сам волонтерський рух є винятково соціальним і не формує нових викликів внутрішній політиці в умовах воєнного стану.

15 серпня 2022 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про волонтерську діяльність» щодо підтримки волонтерської діяльності», реєстр. №7363. Президент підписав Закон 1 вересня. Рішення парламенту сприяє розвитку волонтерського руху в Україні, зокрема, через розширення напрямів волонтерської діяльності в умовах війни, розширення дії окремих норм Закону України «Про волонтерську діяльність», зважаючи на широкомасштабну військову агресію російської федерації проти України.

Зокрема, чинне законодавство передбачає такі додаткові напрями волонтерства в умовах війни:

- сприяння центральним і місцевим органам виконавчої влади, органам місцевого самоврядування, підприємствам, установам та організаціям, об'єднанням громадян, а також фізичним особам, які здійснюють соціальний патронаж, у проведенні заходів, спрямованих на соціальну адаптацію осіб, які відбули покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк, а також звільнені від подальшого відбування зазначених видів покарань на підставах, передбачених законом;
- надання волонтерської допомоги, пов’язаної із захистом та рятуванням тварин.

Також новий Закон забезпечує можливість для розробки та імплементації загальнодержавних цільових програм з підтримки розвитку волонтерства та інших заходів з метою підтримки волонтерської діяльності в Україні.

Законом визначено також, що волонтерська допомога може здійснюватися в онлайн-режимі за допомогою мережі Інтернет та інших телекомунікаційних мереж.

Крім того, завдяки нормам законодавчого акту в Україні буде створена інформаційно-аналітична платформа для інформування про можливості волонтерства в Україні та за її межами, підтримки інститутів громадянського суспільства у залученні волонтерів та для розміщення іншої інформації з метою сприяння розвитку волонтерського руху в Україні.

volonter 710x434Дорогі наші волонтери!
Сотні вас, цивільних, на "нулі" були частіше за сотні військових, які відслужили.
Ваш основний девіз: "А хто ж крім нас!", але ви не розбиваєте об голови тепловізори ), хоча любите задавати один одному питання: "А ти в які батальйони чи бригади їздиш?!" ;)
Вітаємо ВАС, наші янголи-обереги, наші рідні люди!

Слава Україні! Слава українським волонтерам!

 

Матеріали (Режим доступу станом на 04.12.2022 р.):
http://odnb.odessa.ua/view_post.php?id=3920 
https://volunteer.country/about
https://volunteer.country/stereotypes?utm_referrer=https%3a%2f%2fwww.google.com.ua%2f 
https://www.facebook.com/AYDAR24/posts/5-%D0%B3%D1%80%D1%83%D0%B4%D0%BD%D1%8F-%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%8C-%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B0-%D0%B2-%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D1%96-%D0%B7%D1%96-%D1%81%D0%B2%D1%8F%D1%82%D0%BE%D0%BC-%D0%B2%D1%81%D1%96%D1%85%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%BC-%D1%83-%D1%81%D0%B2%D1%96%D1%82%D1%96-%D1%86%D0%B5%D0%B9-%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%8C-%D0%BD%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%8E/1835094036759604/
https://www.5.ua/suspilstvo/sohodni-vidznachaiut-mizhnarodnyi-den-volontera-132837.html

http://www.samooborona-netishyn.com.ua/2015/12/05/mizhnarodnij-den-volontera/
https://www.ukrinform.ua/rubric-world/2357776-v-ukraini-ta-sviti-vidznacaut-miznarodnij-den-volonteriv.html
https://www.prostir.ua/?news=hto-taki-volontery-ta-chomu-volonterstvo-tse-modno
http://www.volunteer.kiev.ua/pages/34-hto_takij_volonter_stisla_vdpovd_dlya_neterplyachih__neposidyuchih

Підготувала Науково-технічна бібліотека НЛТУ України
відділ обслуговування і зберігання фондів
Валентина Новосад, зав. відділу

Матеріали підготовлено 04.12.2022 р.

 

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page