Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

Блаженніший Любомир Гузар: життя для Бога та України

БЛАЖЕННІШИЙ ЛЮБОМИР ГУЗАР – КОБЗАР НЕЗАЛЕЖНОЇ УКРАЇНИ, ЯКИЙ ЗАЛИШИВ НАМ НОВИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УКРАЇНСЬКИЙ ЕПОС  Husar L 2021

 Чого він нас вчив … Він говорив: «Я є звичайна людина, одна з багатьох. Моя мрія – бути Людиною. Я би дуже хотів бачити, щоб багато осіб бажали бути Людиною, собою. Бо бути Людиною, то є великий Божий дар».
І ще одна з його цитат : «Пам’ятайте, що любов – то основа всього у світі. Будуймо оази любові».

Lubomir Husar 1940Біографія. Любомир Гузар народився 26 лютого 1933 року у Львові. Тут закінчив народну школу та перший клас гімназії. У 1944 році сім’я змушена була залишити Україну, а у 1949 році переїхала до США.
Він прожив в США 20 років, в Італії — 24 роки. Після 46 років еміграції у 1993 році повернувся в Україну та оселився біля Львова. «Мені стали сльози в очах. Я був на рідній землі», — так описував свої враження від повернення Блаженніший Любомир. Утім, отримати українське громадянство йому вдалося вже на посаді голови УГКЦ у 2001 році.
Він спілкувався українською, польською, німецькою, англійською та італійською мовами, хоча скромно зізнавався, що знає більше. Був пластуном, належав до куреня з назвою «Червона калина», де його називали “братчик Любко”. На честь висвячення друзі-пластуни подарували йому чашку, яку попросили освятити нью-йоркського римо-католицького єпископа.
У 1977 році таємно, без згоди Папи Йосип Сліпий висвятив Любомира Гузара на Верховного Архієпископа. Протягом 19 років він чекав підтвердження свого статусу єпископа.
Після смерті папи Івана-Павла II у 2005 році Любомир Гузар став одним з кандидатів на Ватиканський престол (з-поміж 16 інших кандидатів).
Любомир Гузар очолював Українську греко-католицьку церку десять років (2001 — 2011). За цей час йому вдалося чи не найважлівіше — перенести престол УГКЦ до Києва, фактично зробивши церкву всеукраїнською, поступово стираючи асоціації виключно із Західною Україною, а також просуваючи її на схід. Він також став першим в історії УГКЦ патріархом, хто зрікся престолу.
До останніх днів Любомир Гузар мешкав у семінарії в селі Княжичі біля Києва. Туди щодня приїздили різні люди, щоб порадитись або просто послухати його.
Втративши зір, він не міг писати власноруч, але надиктовував тексти, які виходили як колонки в різних українських виданнях. Він також є автором чотирьох книг.
Якось під час інтерв’ю, коли Гузар уже був незрячим, один з журналістів запитав Блаженнішого: «Для чого вам годинник, ви ж не бачите?» — «А той дзиґарок (годинник) говорить» — відповів він.
Коли Блаженніший Любомир Гузар вперше виступив на Майдані під час Революції Гідності, люди ловили кожне його слово. Й досі вчувається його напуття: “Не бійтеся!” Моральний авторитет нації!

Для цілого покоління українців Блаженніший Любомир став моральним авторитетом. «Україна не поділяється на захід або схід. Вона поділяється на тих, хто любить Україну і не любить», – один із його актуальних афоризмів. Хоч більшість свого життя він провів за кордоном, але його любов до Батьківщини і рідного народу не згасла. Це була людина миру, від якої струміла любов до всіх, людина, яка зводила мости між часом і вічністю, між Богом та людьми. Легко, але завжди мудро він вирішував складні питання, які відчиняли двері для великих справ.

Lubomir Husar 7Людина-епоха:
найвідоміші цитати Любомира Гузара, що надихають

  • "Я є звичайна людина, одна з багатьох. Моя мрія – бути Людиною. Я би дуже хотів бачити, щоб багато осіб бажали бути Людиною, собою. Бо бути Людиною, то є великий Божий дар"
  • "Я завжди щасливий, коли можу послужити людям, а особливо – молоді"
  • "Мир означає любити один одного. Мир – то не є відсутність боротьби"
  • "Я скажу, чого нам не вистачає. У нас сила-силенна політиків. Подумати тільки — більше 200 зареєстрованих партій! Політики є, а ось державних мужів – немає. Не видно де Голлів, де Гаспері, Шуманів. Їх немає. І не тільки у нас. Великих особистостей, мислителів сьогодні не видно в усьому світі", – вважав Любомир Гузар.
  • "Щоб не змарнувати шансу, треба працювати. Перестати красти, брати і давати хабарі, не горнути гроші для себе, а працювати для суспільства. Хочемо жити в нормальній державі – працюймо над тим, щоб законослухняність стала нормою поведінки для всіх громадян"
  • "Ніхто так не шанує нашої свободи як Бог. Але ми не маємо відваги бути вільними. Бо бути вільними – це бути відповідальними"
  • "Важливо ґрунтовно перевиховувати народ. Усі ми повинні цим вихованням займатися – держава, Церква, кожен громадянин. Якщо знайдеться достатня кількість людей, чия віра в свободу виявиться справжньою і твердою, віра ця неодмінно знайде відклик у серцях багатьох із тих, кому розбудовувати Україну майбутнього"
  • "Свобода – це можливість робити добро. Ми люди, і ми вільні. А це значить, що ми маємо право робити добро. Звичайно, ми можемо помилятися, але основний сенс свободи – людина не має права чинити зло. Натомість незалежність – це свобода від зовнішніх впливів. Незалежність – це не сваволя. Незалежність – це політичне поняття. Отже, у наші часи цілій державі, цілому народу випала нагода діяти задля власного блага. І відтепер людина просто зобов’язана бути творчою, патріотичною, свідомим християнином – громадянином своєї держави", – завжди наголошував Гузар.
  • "Мусимо вчити наших людей не підтримувати корупцію. Я сміюся, коли чую про великі державні програми, про законодавчу боротьбу з корупцією. Все це сміх! Що таке корупція? Це гріх. А жоден гріх законом не поборете. Це треба виховувати"
  • "Справді, важливо знати, що тебе люблять. Але що є любов? Любов – то робити добро ближньому, бажати добра ближньому, любити самим", – казав Гузар.
  • "Любити – це дуже гарна річ, але набагато важливіше є бути свідомим, що я є любленим"
  • "Ми маємо щось лише тоді, коли прагнемо до чогось величного і чистого. Ми будемо пропащими, якщо думатимемо лише про задоволення власних потреб", – наголошував єпископ-емерит.
  • "Ми дійшли до того, що людина дивиться на іншу людину як на ворога. Так багато насильства на телебаченні, що людина звикає до нього, думає, що так має бути. Коли нашим богом стає гріш, ми можемо дуже багато зробити, і це дуже небезпечно", – акцентував Любомир Гузар.
  • "Ми маємо віддавати – давати у світ добро, милосердя, любов. Я бачу кожну професію як служіння. Лікар, вчитель, письменник, робітник і навіть політик – то служіння іншим. Тільки тоді, коли ми віддаємо, стаємо багатшими. Треба формувати в людях розуміння служіння", – був переконаний кардинал.
  • "Нам бракує старання допомагати один одному. Чи не було б добре заохочувати до того громадян?! Погляньте навколо себе: чи нема поряд людини, яка голодна? Якщо ви маєте хоча б маленьку владу, якщо ви – підприємець, вмієте щось організувати, ви можете допомогти. Ми не сміємо бути байдужими до того, що діється з іншими людьми", – казав Блаженнійший.
  • "Щоб потішити матір, ми приносимо їй квіти. А як зробити приємне Богові? Відповідь є у Євангелії від Матея, 25: Ісус Каже: що зробите для голодних, бідних, хворих – те зробите для мене", – говорив Любомир Гузар.
  • "Треба зрозуміти всім нам, що для того, аби бути справжніми християнами, маємо бути об’єднаними. Якщо хочеш сповняти Божу волю, працюй, щоби Церква була одна"
  • Любомир Гузар казав: "Якби ми, поділені, далекі один від одного, щиро хотіли бути ближчими до Христа, ми би ставали ближчими один до одного. Якщо ми з’єднані з Христом стовідсотково, ми стовідсотково з’єднані між собою".
  • "Серед нас дуже багато добрих людей. Але замало бути добрим – треба чинити добро. Якщо хочете жити у нормальній державі, передати її дітям і внукам – чинімо добро!"
  • "Багато хто думає, що мир – то відсутність війни. Але мир є це дещо більше. Мир – ще й добрі стосунки між людьми, коли ми не брешемо один одному, не шукаємо вигоду, не бажаємо зла. Мир треба нести кожного дня, кожного дня треба налагоджувати контакти між людьми, шукати доброго спілкування", – пояснював істину людського існування священнослужитель.
  • "Зараз ініціативу можна проявляти вільно, але має бути готовність узяти на себе відповідальність. Не треба вказувати молоді, що робити, вона розбереться сама. Важним є виховати в ній правильні цінності і дати правильні орієнтири", – казав єпископ.

vujko ljubko 2 1440x960У фонді Науково-технічної бібліотеки НЛТУ України знаходиться книга "Блаженніший Вуйко Любко". 
Книжка з такою близькою назвою прагне справді наблизити нас до цієї великої Людини – Блаженнішого Любомира Гузара. Її сторінки пахнуть найнеймовірнішими спогадами рідних, друзів, священиків, єпископів, журналістів, психологів, інтелектуалів, мислителів, істориків та багатьох інших особистостей, яким пощастило зустрітися на своєму життєвому шляху з великим кардиналом, священиком, духовним провідником, другом, братом і... вуйком Любком. 

До книжки увійшли спогади про Блаженнішого Любомира Гузара, авторами яких є люди різного віку, професій, національностей і віровизнань. Відверто, зворушливо, смішно, влучно, без пафосу, простими словами про Людину великого серця - так коротко можна охарактеризувати ці щирі оповіді. Для широкого кола читачів.

Любомирство:  книги Любомира Гузара і про його життя 

photo L. Husar1. Любомир Гузар «Хочу бути Людиною»

Україні доби Незалежності дуже пощастило, що в неї є Блаженніший Любомир Гузар. Він майже півстоліття жив спочатку в США, потім в Італії, багато подорожував із місіями, і тепер став прикладом — яким може бути українець, сформований в умовах вільного світу.

Прийнявши управління Українською греко-католицькою церквою на тому етапі, коли її називали «регіональною» чи навіть «закордонною», і довівши до статусу церкви для всієї України, патріарх Гузар добровільно передав владу молодому наступнику, щоб мати ще час бути корисним країні, якій не щастить на правителів. Стати добрим порадником за гамбурзьким рахунком. Дороговказом. Гордістю нації.

 

photo5 L. Husar2. Ольга Опанасенко «Любомир Гузар»

Книжка-біографія «Любомир Гузар» розповість дитині історію релігійного діяча, патріарха-предстоятеля Української Греко Католицької Церкви. Любомир Гузар був уважним до світу, до людей, співпереживав їх проблемам. Живучи у жорстокі часи, він ніколи не зраджував собі і досягав вищих результатів, тренуючи свою моральність.

 

 

photo53 L. Husar3. Любомир Гузар «Про гріхи і чесноти»

Книжку про людські чесноти й пороки Блаженніший Любомир написав наприкінці свого земного буття. Він часто цікавився – як просуваються справи з підготовкою до друку, проте так і не встиг побачити її. У легкій і доступній манері автор ділиться власним баченням рис, притаманних окремій особистості та суспільству загалом, вказує, як позбутися вад, а також як розвинути в собі те краще, дароване нам Богом, що є в кожному з нас.

Книжку ілюстровано дитячими малюнками, відібраними конкурсним журі. Розрахована на людей різного віку – усіх, хто цікавиться питаннями морально-етичного плану, проблемами людських відносин, психологією особистості та соціальною психологією.

 

photo538 L. Husar4. Климончук Оксана «Любомир Гузар»

Блаженніший Любомир Гузар – український релігійний діяч, патріарх-предстоятель Української греко-католицької церкви, яку очолював протягом 10 років. За цей час зумів перенести осередок зі Львова до столиці, надавши конфесії загальноукраїнського масштабу. У 2005 році був одним із кандидатів на ватиканський престол. Він став першим главою в історії УГКЦ, який добровільно зрікся своїх повноважень.

Його за життя визнали великим, проте немає такого мірила, яким би можна було осягнути вплив Блаженнішого Любомира на порозуміння між християнами, на самоусвідомлення українського суспільства, зрештою, на ті події кінця ХХ – початку ХХІ століття, що створили сучасну Україну.

 

photo5382 L. Husar5. Любомир Гузар «Андрей Шептицький: Митрополит Галицький (1901-1944). Провісник екуменізму»

Докторська праця Блаженнішого Любомира Гузара присвячена дослідженню екуменічної діяльності Митрополита Андрея Шептицького, Глави Української Греко-Католицької Церкви, проникливого богослова, ревного душпастиря, суспільного діяча, мецената.

На широкому та складному тлі родинних, історичних, церковно релігійних, політичних обставин кінця XIX–першої половини XX ст. проаналізовано генезу поглядів Митрополита на єднання Церков, практичні кроки, які він робив для досягнення цієї мети, та їхнє відображення у рішеннях Другого Ватиканського собору (1962–1965).

Сподіваємось, що ідеї, відображені в цій книзі, стимулюватимуть подальші дискусії, слугуватимуть зближенню християнських Церков та їхньому єднанню.

 

photo538186 L. Husar6. Любомир Гузар «Найдорожча матуся»

Видання «Найдорожча матусю», ілюстроване численними фотографіями з приватних архівів, покликане стати даниною пошани Блаженнішому Любомирові Гузару в річницю його смерті. 31 травня 2018 року сповнюється рік з того дня, коли Він відійшов у Вічність. На видання цих листів Блаженнійший Любомир дав дозвіл ще за свого життя.

Листування о. Любомира Гузара з матір’ю Ростиславою, сестрою Мартою та її чоловіком Зеноном охоплює тривалий період 1975-1976 і 1985-1992 років, на який припало багато доленосних подій у житті українського народу й Греко-Католицької Церкви.

Воно не тільки показує, як сприймав і оцінював о. Гузар ці історичні події та їх учасників, а й насамперед – розкриває його внутрішній світ як людини й церковного діяча, являє читачеві глибоко зворушливі стосунки сина й матері.

Huzar for every day7. Гузар на кожен день / уклад. Оксана Климончук ; [худож.- оформ. Л. П. Вировець]. – Харків : Фоліо, 2021. – 416 с. : фотоіл., портр.

До нього дослухалися всі – малі й дорослі, його поради шукали президенти і патріархи. Мудрі настанови та міркування Блаженнішого Любомира Гузара, його поради українцям увійшли до нашого унікального видання. Завдяки відеоматеріалам, доступним за QR-кодами, можна почути голос цієї доброї і мудрої людини. Видання ілюстроване.

 

photo53823129 L. Husar8. «Три дороги. Бесіди Блаженнішого Любомира Гузара з журналістами» 

У виданні зібрано бесіди Глави Української Греко-Католицької Церкви у 2001-2011 роках Блаженнішого Любомира Гузара з журналістами. Автор відповідає на низку актуальних запитань і різних сфер людського життя, які турбують кожного українця.

 

 

 У читальному залі соціально-економічної літератури НТБ експонується виставка серії "Відомі постаті України": виставка-персоналія «Любомир Гузар - духовний Отець українського народу». На вебсайті НТБ опубліковано віртуальні виставки:

Запрошуємо до перегляду

Hussar

Матеріали (Режим доступу станом на 25.02.2023 р.):
https://bookforum.ua/p/lyubomyrstvo-7-knyg-lyubomyra-guzara-i-pro-jogo-zhyttya /авторка підбірки - Юлія Формос/
http://ukrreporter.com.ua/suspilstvo/lyubomyr-guzar-zalyshyv-nam-korotkyj-zapovit-molitsya-i-pratsyujte.html
https://religions.unian.ua/catholicism/10127501-v-ugkc-vidznachat-richnicyu-vid-dnya-smerti-patriarha-lyubomira-guzara.html 
https://galinfo.com.ua/news/v_ugkts_vidznachat_richnytsyu_vidhodu_do_vichnosti_patriarha_lyubomyra_guzara_288185.html 
http://catholicnews.org.ua/v-ekspoziciyi-nacionalnogo-muzeyu-istoriyi-ukrayini-u-drugiy-svitoviy-viyni-vidkriyut-stend-pro
http://news.ugcc.ua/announces/u_r%D1%96chnitsyu_smert%D1%96_blazhenn%D1%96shogo_lyubomira_zhive_tb_provede_pryam%D1%96_translyats%D1%96i_z_patr%D1%96arshogo_soboru_82951.html
https://kyrios.org.ua/movies/documentary-movies/14807-dokumentalnij-film-ljubomir.html 
https://book-ye.com.ua/catalog/khrystyyanstvo/blazhennishyj-vujko-lyubko/
https://nazareth.com.ua/products/copy-of-100-prominchykiv-svitla-copy-of-sv3-24997660?taxon_id=3591

Підготувала Науково-технічна бібліотека НЛТУ України
відділ обслуговування і зберігання фондів

Матеріали підготовлено 25.02.2023 р.

 

 

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page