Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

Їхня боротьба - наша незалежність на своїй, Богом даній землі. 23 травня - День Героїв

Day of HeroesДень Героїв – свято про велич духу українського народу, встановлене на честь надлюдей, які присвятили і присвячують себе боротьбі за незалежність та свободу України. Знаємо їхні імена, памʼятаємо подвиги, безмежно пишаємося та шануємо памʼять про тих, хто віддав життя за нашу свободу.

З Днем Героїв, Україно!

 

Історія  будь-якого  народу містить  періоди,  дати,  які  є  вирішальними і доленосними в його житті.
Ми повинні пам’ятати і не забувати героїчні сторінки, коли проливали кров патріоти.
Адже хто не знає минулого, той не вартий майбутнього. 
Україна побита і ціла в ранах, та нездоланна для ворогів своїх, йшла ворогу під кулі, щоб захистити всіх своїх дітей.
Терновим шляхом дійшла Україна до сьогоднішніх днів.
Боротьба триває. Завдяки героям Україна вже дев’ятий рік поспіль відстоює свою Незалежність у війні з російською ордою.
Подвиг захисників та захисниць — це прояв нескореності, сміливості та справжньої любові до України. 
Пам’ятаємо українців, які боролись і нині борються за свободу та незалежність нашої держави. 

Українські герої – це прості люди, жінки та чоловіки, хлопці та дівчата, діти та літні люди, які стали до лав: руських дружин великого князя Святослава і короля Данила, козацьких полків Богдана Хмельницького, Івана Мазепи, Івана Виговського, Української Галицької Армії, Мирона Тарнавського Січових стрільців, Дмитра Вітовського,армії Української Народної Республіки, Симона Петлюри Організації Українських Націоналістів, Євгена Коновальця і Степана Бандери, Української Повстанської Армії, членів визвольного руху, шестидесятників, активістів Небесної сотні, воїнів АТО та сучасної російсько-української війни. У ці дні ми відчуваємо підтримку наших героїв минулих епох і наших предків, які відстоювали нашу незалежність із покоління у покоління. Саме на таких легендах, пам'яті і пошані до своїх героїв стоять найпотужніші європейські країни. І Україна має заслужене право посісти своє місце серед них.

den geroiv 2021

Чому саме травень обрано для вшанування Героїв? Тому, що в травні віддали своє життя у визвольній боротьбі такі кращі сини України XX століття:

  • З травня 1924 року – головний ідеолог державної самостійності України початку XX століття, один із співавторів ідейних засад українського націоналізму Микола Міхновський (родом з Полтавщини);
  • 25 травня 1926 року в Парижі від кулі більшовицького агента загинув головний провідник української національно-визвольної боротьби 1917-21 років Симон Петлюра (родом з Полтави);
  • 23 травня 1938 року в Ротердамі вибух бомби, підкладеної агентом НКВС, обірвав життя організатора українського націоналістичного руху, засновника та першого Провідника УВО та ОУН полковника Євгена Коновальця (родом зі Львівщини).

imageПрактика відзначення цього свята з'явилася у середовищі підпілля ОУН(б) ще в 1941 р., коли Другий великий збір Організації Українських Націоналістів постановив відзначати 23 травня як Свято Героїв. У роки німецької, а згодом і більшовицької окупації це свято стало одним із найбільших у підпільно-повстанському середовищі. Серед повстанців було започатковано формування та культивування своєрідного пантеону героїв-борців за українську державність, до якого традиційно входили окрім перерахованих вище князі Святослав, Володимир Великий, Роман Мстиславович, король Данило Галицький, гетьмани Богдан Хмельницький, Іван Мазепа, Тарас Шевченко, герої Крут та Базару, Ольга Бессараб, Василь Білас та Дмитро Данилишин, Юліан Головінський та інші.

До цього дня у підпіллі готувалися досить ретельно та заздалегідь: писали спеціальні інструкції та програму свята з віршами та піснями. Зазвичай програма святкування 23 травня в умовах підпілля складалася із урочистого півгодинного зібрання за участі членів ОУН та Юнацтва, яке відкривав провідник. З нагоди свята він зачитував наказ вищого проводу та виголошував промову. Далі присутні декламували декалог, співали національний та організаційний гімн, вшановували пам'ять місцевих учасників збройної боротьби, які полягли у боях з ворогом, впорядковували їхні могили. Місця зібрань прикрашали символічними декораціями, портретами Є. Коновальця та С. Петлюри, тризубами, національними й організаційними прапорами, вінками з квітів та рушниками. У пам'ять про загиблих борців запалювали смолоскипи та вогнища. До святкових заходів, залежно від обставин, залучали і місцеве населення.

Колоніальне минуле, в якому перебувала Україна залишило у спадок світоглядну систему, яка ґрунтувалася на цінностях, шкідливих для розвитку Української Нації, заперечує її існування та право на вільне життя. Прикладом цього можна назвати відзначення чужих свят, вшанування чужих героїв, написання відповідно до чужих ідеологічних засад історії, підручників, книжок, фільмів.

У всіх народів є система свят, що возвеличують подвиги співвітчизників, бо на цьому будується світогляд, культура, та виховання нації. Відзначення Дня Героїв – це свідчення твердої волі українського народу йти накресленим Героями шляхом боротьби до найвищої мети – незалежності, розквіту і слави української самостійної соборної держави. В цей день небайдужі та вдячні нащадки вивішують національні прапори для вшанування пам’яті борців за свободу кожного українця, за кращу долю та волю України і з повагою та почуттям власної гідності промовляють: «ГЕРОЇ НЕ ВМИРАЮТЬ! СЛАВА УКРАЇНІ!».

ДЕНЬ ГЕРОЇВ – НАЦІОНАЛЬНЕ СВЯТО
23 травня минає 85 років з дня загибелі засновника і першого провідника Організації Українських Націоналістів полковника Євгена Коновальця. Присвятивши усе своє свідоме життя ідеалам боротьби за самостійну Україну, він поліг від руки московського агента в умовах тогочасної гібридної війни проти споконвічного північного ворога. Смерть полковника Коновальця не спинила боротьби української нації під проводом ОУН, а дата його загибелі стала днем вшанування полеглих Героїв.
23 травня, уже понад вісімдесят років, український світ відзначає День Героїв. Героїв минулого і Героїв сучасності. Особливого значення це свято набуло з початком широкомасштабного вторгнення російського агресора в Україну. Під Бахмутом і Соледаром, під Куп’янськом і Гуляй Полем, на Азовсталі, а перед тим на Донецькому летовищі, новітні Герої виборюють право на державність і незалежність. У вогні перетоплюється залізо на сталь, у вогні війни перетворюється народ на націю переможців!
У 2023 році Організація Українських Націоналістів (бандерівців) виступила з ініціативою щодо встановлення Дня Героїв на офіційному державному рівні. Про підтримку цієї пропозиції заявило чимало суспільних лідерів думок: військових, волонтерів, митців, журналістів, політиків та громадських діячів як в Україні, так і в діаспорі. Також про підтримку встановлення Дня Героїв як державного свята заявили народні депутати України, керівники та депутати Львівської, Тернопільської та Івано-Франківської обласних рад. Тепер слово за Президентом України, на якого покладені повноваження щодо встановлення пам’ятних та святкових днів.
Але найважливішим є те, що тепер слово за українським народом, який зобов’язаний гідно вшановувати своїх Героїв різних епох. Звертаємось до усіх українців: вояків та офіцерів Збройних Сил України, представників влади та органів місцевого самоврядування, громадських діячів та політичних лідерів, волонтерів, журналістів, митців та усіх активних громадян щодо належного відзначення Дня Героїв – справжнього національного свята, яке об’єднує українців всього світу.
Будьмо достойними спадкоємцями слави наших великих предків і вдячними сучасниками Героїв сьогодення!
Слава Україні! Героям Слава!

Олег Медуниця, Голова Організації Українських Націоналістів (бандерівців)

Герої поклали життя за нашу свободу.
Герої сьогодні захищають Україну під Бахмутом, Куп'янськом, Кремінною та Гуляйполем.
Герої звільняли Херсон і сьогодні йдуть до Криму.
ГЕРОЇ ЗАСЛУГОВУЮТЬ ГІДНОГО ВШАНУВАННЯ І ПОВАГИ

На сьогодні відповідну петицію із закликом щодо встановлення Дня Героїв, який "вже понад 72 роки традиційно відзначається в Українському Світі" зареєстровано на офіційному інтернет-представництві Президента України. Зараз триває активний збір голосів за петицію, започатковують відео-флешмоб під хештегом #petition190952 та поширюють про неї інформацію у соцмережах.

Підтримати петицію можна тут: https://petition.president.gov.ua/petition/190952

 

День Героїв у наш час вже став Епохою Героїв. У цей день важливо нагадати та висловити повагу всім героям, увічнити пам’ять про загиблих воїнів, жертв війни та воєнних злочинів. І ми всі маємо усвідомлювати, що Герої — це звичайні люди, наші друзі, колеги, сусіди, які в потрібний момент проявили рішучість та відвагу, люди, які покладаються лише на власні сили й не зупиняються перед перешкодами. Часто, на жаль, ціною власного життя і здоров’я. 
Пам’ятаймо загиблих, підтримуймо живих — разом переможемо.

Хочемо з честю згадати Героїв - Лісотехніків, які загинули в російсько-українській війні з 2014 року.

 

Пам'ятаймо Героїв! Герої не вмирають...
Вони віддали життя за нас , за Україну...

 

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page