Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

День Гідності та Свободи: Заряджені гідністю та жагою до свободи

         maudan 2023День Гідності та Свободи відзначається 21 листопада згідно з указом президента України №872/2014 від 13.11.2014 року. Цей день установлено «з метою збереження та донесення до сучасного та майбутнього поколінь інформації про доленосні події в Україні початку ХХІ століття, утвердження ідеалів свободи й демократії, а також віддання шани патріотизму та мужності громадян, які восени 2004-го й у листопаді 2013-го – лютому 2014 року стали на захист демократичних цінностей, прав та свобод людини і громадянина, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору».

         10 років тому, 21 листопада 2013 року, на майдан Незалежності у Києві вийшли кілька сотень людей, щоб висловити свій протест проти рішення влади, яке загрожувало Україні втратою незалежності та перекреслювало її європейське майбутнє. Того листопадового вечора ніхто не здогадувався, що в історії не тільки України, а й усього світу починається новий етап і що події, які відбуватимуться наступні 94 дні – перший крок на шляху до драматичних геополітичних змін. Їх тригером стало продовження боротьби українського народу, що велася не за матеріальні блага чи владу, а духовні цінності – Гідність і Свободу. Цінності, про які у Європі не говорили, бо вважали їх очевидними, про які в росії мовчали, бо вважали їх небезпечними.
Запровадження Дня Гідності та Свободи на державному рівні є свідченням визнання важливості цих цінностей як наріжних для українського суспільства.

10 років тому ми продемонстрували Європі та всьому демократичному світові, що бачимо наше майбутнє в Європейському Союзі та що за це майбутнє ми готові боротися.

10 років тому ми розпочали шлях реформ, які мають остаточно змінити наше суспільство та засвідчити повний розрив із складним спадком радянщини, де вияв Гідності та Свободи був злочином, за який державна машина карала на смерть.

10 років тому ми виграли свій перший бій і зупинили гібридну агресію кремля, яку він здійснював через авторитарну проросійську владу в Україні та яка націлена проти наших цінностей, прав і свобод, проти демократизації країни, на знищення нашої державної незалежності.

10 років тому ми зафіксували історію нашої першої перемоги у цій війні – Революції Гідності. Потужність, єдність і масовість громадянського спротиву, самопожертва Героїв Небесної Сотні не залишили проросійській диктатурі шансу в Україні. 

10 років тому ми сформулювали нашу національну ідею – Гідність і Свобода України. Ця ідея викристалізувалася суспільством на Майдані. Не в один момент, а впродовж тривалої і виснажливої боротьби – усі три місяці, доки тривала Революція Гідності, українці дискутували, сперечалися, обговорювали – якою має бути країна, за яку вони боролись і готові були віддати життя. Так, у вирі борні, з багатоголосся поглядів і цінностей, Майдан витворив спільний для всіх українців ідеал майбутньої України. Цей ідеал був сформульований двома ємкими словами: Гідність і Свобода. Так звучить наша національна ідея. 

Те, що втримало нашу оборону в найважчі часи, і що дасть нам силу перемогти – Гідність і Свобода. Наша зброя заряджена нашою гідністю і жагою свободи.

         Гасло до Дня Гідності та Свободи-2023: ЗАРЯДЖЕНІ ГІДНІСТЮ ТА ЖАГОЮ СВОБОДИ10 Maydan Icons 1200x446

Свобода та Гідність як національна ідея, народжена на Майданах. Видатний українець, вояк армії УНР, поет, громадський діяч Євген Маланюк свого часу писав, що Україна програла у тодішній російсько-українській війні 1917–1921 років, бо не мала власної національної ідеї. Ідеї, яка запалювала би та єднала націю у боротьбі за волю. Яка мала би таку силу, що змогла би протистояти імперській ідеї північного сусіда, його фанатичній вірі у свою обраність та право вершити долю інших, позбавляючи їх волі та гідності.

Національна ідея України почала гартуватися на Майданах наприкінці ХХ століття. Вона зазвучала під час студентської Революції на граніті, утвердилася під час Помаранчевої революції 2004 року. А на Майдані 2013–2014 року набула такої міці, що змогла кинути екзистенційний виклик росії, що від часів Пізнього Середньовіччя уявляла себе новою імперією, Третім Римом. Наша національна ідея – ідея Гідності та Свободи. Ідея, яка здатна об’єднати націю, мобілізувати на боротьбу та надихнути на перемогу – заради сьогодення та заради майбутнього.

Право громадян на Гідність і Свободу. Європейська цивілізація з часів римського права ґрунтується на розумінні свободи та гідності як основоположних цінностей демократичного суспільства. 

Право громадян на Гідність і Свободу закріплено в статтях Конституції України. Зокрема:

Стаття 3. Людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави.

Стаття 22. Права і свободи людини і громадянина, закріплені цією Конституцією, не є вичерпними.

Конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані.

Стаття 28. Кожен має право на повагу до його гідності.

Ніхто не може бути підданий катуванню, жорстокому, нелюдському або такому, що принижує його гідність, поводженню чи покаранню.

Стаття 34. Кожному гарантується право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань.

Однак Гідність і Свобода не надаються державою. Це базові суспільні цінності. Тоталітарна держава прагне знищити Гідність і Свободу, але від людини залежить: зректися їх і стати рабом або ж повстати проти диктатури влади і залишитися вільною та гідною особистістю.

В історії України ідея свободи викристалізувалася за часів козацтва. Її намагалися викорінити упродовж темних століть перебування нашої держави під московським ярмом. Але ген свободи не можна знищити. Він нагадав сучасним українцям про себе на Майданах, де ми знов вчилися бути гідними та вільними. З кожним Майданом в нашій країні ставало все більше громадян, які розуміли важливість таких цінностей, як Свобода та Гідність.

Значення Гідності та Свободи. Блаженніший Любомир Гузар, один із тих, хто вітав багатотисячний мітинг на майдані Незалежності 1 грудня 2013 року, хто бачив море людей, які стали на захист людської Гідності та Свободи після того, як режим Януковича намагався посягнути на те, що йому не належало – на демократичні та загальнолюдські цінності та європейське майбутнє України – провістив: «Якщо знайдеться достатня кількість людей, чия віра в свободу виявиться справжньою і твердою, – віра ця неодмінно знайде відгук у серцях багатьох з тих, кому будувати Україну майбутнього».

Революція Гідності об’єднала мільйони людей, які усвідомили, що бути вільним і гідним означає насамперед бути відповідальним: за себе, за своїх близьких, за свою країну. Гідність і Свобода – це завжди сукупність індивідуальних якостей і персонального вибору громадян. По-справжньому незалежною та гідною держава є тоді, коли вільним і гідним є її суспільство – від чільника до пересічного громадянина.

Гідність і Свобода – зброя Перемоги. Національна ідея України – загроза для диктаторських режимів. Після перемоги Майдану, перемоги Гідності та Свободи, рф, громадяни якої заради уявної стабільності добровільно зреклися права вільних людей, вирішила відібрати перемогу у громадян України та розпочала війну. Війну ідей ницості та імперства проти ідей Гідності та Свободи, війну рабів, які не мають гідності, проти гідних і вільних.

Під час Революції Гідності та під час війни з російським агресором українці довели свою відданість демократичному шляху розвитку, нагадали світові справжній сенс демократичних цінностей. Стійкість українців, які відстояли десять років тому та боронять сьогодні свою країну, свої Гідність і Свободу, вразила Європу та світ. Інтелектуали та політики демократичних країн визнають, що від результатів війни, яку розв’язала росія проти України, залежить не лише наше майбутнє, а й майбутнє Об'єднаної Європи та усього світу. 

Майдан став каталізатором трансформацій, які з початку повномасштабного вторгнення російського агресора в Україну надали Європейському Союзові потужну енергію розширення. Сьогодні наша країна, яка продовжує боротьбу за Гідність і Свободу, є лідером цього процесу. Боротьба за демократичні цінності об'єднала навколо України усі цивілізовані держави. З перших днів повномасштабного вторгнення московитів слова та дії підтримки лунали з різних куточків світу. Нам допомагають зброєю: “Енлави”, “Байрактари”, “Леопарди”, “Петріоти”... Але зброя – лише інструмент, який набуває сили у руках людини. Раб, якого змушують брати участь у загарбницькій війні, заряджає свою зброю страхом і ненавистю. Вільна людина, яка захищає свою землю, – Гідністю та жагою Свободи. 

Українські герої – гідні та вільні. У перші місяці війни у 2014 році громадяни України відправилися на схід боронити свою землю. Багато з них – з барикад Майдану. Десятки і сотні тисяч майданівців і сьогодні воюють у лавах ЗСУ та Сил Оборони, евакуюють поранених з поля бою, волонтерять, підтримують армію. Тисячі тих, хто під час Революції Гідності був ще дитиною та не розумів значущості тих подій, сьогодні, натхненні Гідністю та жагою Свободи, які надихали учасників Майдану, разом зі старшими побратимами та посестрами захищають Україну від московської навали.

Сьогодні ми дякуємо всім гідним і вільним. Тим, хто зі щитом і хто на щиті. Для яких найважливішими цінностями були, є і будуть Гідність і Свобода. 

На відміну від подій Помаранчевої революції, відстоювання власної гідності та свободи коштувало Україні багатьох життів патріотів.

Олександр Капінос (псевдо “Кремінь”) – Герой України, Герой Небесної Сотні, громадський діяч, випускник нашого Університету, один з найактивніших учасників Мовного Майдану 2012 року та Революції Гідності, був членом 35-ї штурмової сотні “Волинська січ”, на жаль, втратив життя 18 лютого 2014 року, отримавши поранення під час зіткнень на вулиці Грушевського. 21 листопада 2014 року йому присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (посмертно) за громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння Українському народу, виявлені під час Революції гідності. 
Більш детально про Сашка Капіноса: Олександр Капінос - малий Кобзар: "Сьогодні мусить кожен віднайти в собі оцього господаря, якими були наші діди-прадіди! Господаря своєї землі! Отоді і запануємо у своїй сторонці… А інакше ніяк" 
(Режим доступу станом на 19.11.2023р.: https://library.nltu.edu.ua/index.php/novyny/1588-oleksandr-kapinos-vin-i-dali-klyche-povstavaty-za-chest-ukrainskoho-narodu-4 )Sashko Kapinos

Гідність і Свобода – руйнують імперії.

Гідність і Свобода – об'єднують країни та згуртовують громадян.

Гідність і Свобода – перемагають завойовників і диктаторів.

Гідність і Свобода – рушії поступу та добробуту України.

Гідність і Свобода – найважливіші інвестиції в майбутнє України.

Гідність і Свобода – це те, за що ми боремося і що надає нам силу. Те, що нас єднає і що ми виявляємо навіть у найважчі періоди нашої історії. Те, що втримало нашу оборону в найскладніші часи і що дасть нам силу вибороти Перемогу. Адже наша зброя, як і ми, заряджена нашою Гідністю і жагою Свободи.

 

ІНФОРМАЦІЙНО-МЕТОДИЧНІ МАТЕРІАЛИ. ДЕНЬ ГІДНОСТІ ТА СВОБОДИ  (21 листопада)

 

Підготувала Науково-технічна бібліотека НЛТУ України
відділ обслуговування і зберігання фондів
сектор культурно-просвітницької роботи

Матеріал підготовлено 19.11.2023 р.

 

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page