Calendar

« October 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

Вітання Президентки ВГО Українська бібліотечна асоціація до Всеукраїнського дня бібліотек 2024

Libraryday2024 1

Друзі!
Бібліотекарів та всіх, хто любить і підтримує бібліотеки, щиро вітаю із Всеукраїнським днем бібліотек!

30 вересня ми щороку відзначаємо це професійне свято, яке дає нагоду привернути увагу суспільства і влади до бібліотек та бібліотекарів, продемонструвати, як бібліотеки допомагають людям, громадам і суспільству долати виклики.

Вже третій рік росія веде проти України і всього цивілізованого світу велику війну. Звичний плин нашого життя зламано назавжди, перед українським суспільством постало багато додаткових викликів. Тож подолання викликів війни, післявоєнне відновлення і сталий розвиток країни є основними завданнями для держави та суспільства. Нам, бібліотекарям, очевидно, що бібліотеки є одними з ключових гравців у цьому процесі.

Бібліотеки творять пам’ять нації та формують національну ідентичність, збирають, зберігають і надають публічний доступ до інформаційних джерел, зокрема документальних доказів російсько-української війни. Бібліотеки розвивають людський капітал: забезпечують безкоштовний доступ до інформації та пропонують можливості для навчання впродовж життя, розвитку читацьких спроможностей, критичного мислення, інформаційної, цифрової та медійної грамотності, оволодіння українською та іноземними мовами.  Бібліотеки сприяють науковим відкриттям, інноваціям та інтеграції української науки в глобальне наукове середовище. Бібліотеки є центрами психологічної підтримки: тут допомагають людям підтримувати і посилювати свою життєстійкість. Бібліотеки є просторами громадянської активності та згуртування людей навколо подолання викликів. Бібліотеки також є волонтерськими центрами, вони об’єднують небайдужих та організовують допомогу для ВПО і ЗСУ.

353393678 10226904712036554 3127344823134571223 nПерелік усього, що сьогодні роблять наші бібліотекарі, можна продовжувати безкінечно. Бібліотекарі – неймовірно сильні й відповідальні! Бо все це вони роблять, попри виклики війни та хронічні проблеми: практично відсутнє фінансування на нові книжки і техніку, низьку оплату своєї праці, застаріле законодавство. Попри знищення та руйнування бібліотек, попри кадрові виклики.

Ніхто з нас не обирає час, в якому живе. Ми живемо зараз, й іншого часу в нас не буде. Так сталося, що ми живемо у складні часи змін, у шаленому темпі, з величезною кількість інформації, подій, швидкістю появи нових технологій, і все це в умовах війни, коли немає нічого певного. Немає нічого певного, крім віри в Перемогу і нашої щоденної праці. Нам складно, часом дуже складно. Зовсім не просто витримувати такий шалений ритм, тривогу і постійні зміни. Всім нам вкрай потрібно віднайти твердий ґрунт під ногами, не втратити чи відновити свої життєві сили. Тож ми підтримуємо та надихаємо одне одного! Нас надихають історії людей, яким ми допомагаємо, підтримка наших колег з інших країн!

Дякую кожному і кожній, хто, попри все, приходить щодня у свої бібліотеки та відчиняє двері для людей, хто щодня робить усе, що він та вона може, там, де він та вона є, наближаючи Перемогу! Бібліотекарі, ми неймовірні! Дякую за сильну та наснажливу спільноту!

Ми всі дякуємо нашим захисникам та захисницям, завдяки яким ми можемо сьогодні жити і працювати!

Дякуємо всім, хто сьогодні підтримує бібліотеки!

Вірю, що відновлення бібліотек стане тією ідеєю, яка об’єднає українське суспільство, і кожна українська бібліотека буде сучасною: з комфортними світлими просторами, зручними меблями, новими книжками, технічно оснащеною, а головне – повною людей!

Слава Україні!

Щиро
Оксана Бруй,
президентка Української бібліотечної асоціації,
заступниця генерального директора НБУ ім. Ярослава Мудрого

 

Матеріали, представлені на офіційному вебсайті Української бібліотечної асоціації (УБА)

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page