Calendar

« October 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

Всеукраїнський радіодиктант єдності 2024: приєднуйтесь до флешмобу

25 жовтня об 11:00 до Дня української писемності та мови Національний лісотехнічний університет України приєднується до написання Радіодиктанту національної єдності 2024.Radio dictation of national unity

Коли початок радіодиктанту?
У п'ятницю, 25 жовтня об 11:00.

Де дивитися та слухати трансляцію радіодиктанту?
Радіодиктант транслюється на всіх платформах Суспільного — телебаченні, радіо та диджиталі:

Де можна писати радіодиктант?
Радіодиктант можна писати як вдома, так і в різних місцях. Щороку українські книгарні, заклади культури, освітні центри, підприємства та багато спільно долучаються до радіодиктанту та пишуть його разом. Тож стежте за новинами власного міста, або ж організуйте такий простір самостійно, запросивши доєднатися друзів чи колег.
До цієї традиції долучаються й військові на сході та півдні країни, перебуваючи близько лінії фронту.

Радіодиктант — це те, що об'єднує усіх, а тому, де б ви не були, ви завжди можете долучитися до цієї традиції та відчути себе частиною великої спільноти.

"Ми хочемо, щоб усі, хто може знайти безпечне місце, долучились до сотень тисяч людей у всьому світі під час написання радіодиктанту", — поділилась Юлія Шелудько, координаторка радіодиктанту і виконавча продюсерка Українського Радіо.news 1728460523 670636ebc289d

Radio dictation of national unity 1Авторка радіодиктанту — Оксана Забужко
У 2024 році авторкою Радіодиктанту національної єдності стане Оксана Забужко, українська письменниця та есеїстка. Її найвідоміші твори: "Музей покинутих секретів" (2009) та "Польові дослідження з українського сексу" (1996).

Тема радіодиктанту 2024 року
За словами Забужко, тема цьогорічного диктанту "дуже симпатична".
Але традиційно вона не розголошується. У інтерв'ю Українському Радіо Оксана Забужко натякнула, що її текст буде подарунком до ювілею Українського Радіо, яке цьогоріч святкує свої 100 років.

Чи буде "забужківське речення"?
Після оголошення авторки радіодиктанту в мережі з'явилися жарти: чи буде текст складатися лише з одного речення?
Спочатку письменниця сказала, що старалася дотримуватися загальних правил і щоб водночас її унікальний стиль не деформувався. Та в інтерв'ю письменниця зауважила, що "забужківського синтаксису" зрештою не буде, однак ті, хто добре знають її творчість, можуть дещо побачити в цьому тексті.
Оксана Забужко говорить, що написання тексту радіодиктанту було для неї складним завданням, та навіть зазначила, що це як "бігти стометрівку із гирями на ногах"

Radio dictation of national unity 2Хто читає радіодиктант у 2024 році?
Читатиме текст письменник, музикант, екоактивіст і військовий Павло Вишебаба. Вишебаба мобілізувався до лав ЗСУ з початком повномасштабного російського вторгнення. Автор книги віршів "Тільки не пиши мені про війну", виданої у 2022 році.
"Мені здається, я досить добре говорю і люди зможуть розчути всі мої слова. Але я ще потренуюсь обов'язково", — сказав військовий.
Вишебаба зазначив, що працює над вимовою."Диктанти я писав дуже багато разів у своєму житті, але не диктував. Тому мені зроблять експрес-курс із порадами, які я буду сумлінно виконувати", — додав Вишебаба.
Раніше Павло Вишебаба начитував казку "Кепка сили" про військового і його дітей для проєкту Суспільного "Хоробрі казки".

Як виникла традиція писати радіодиктант?
Команда Українського Радіо 2000 року започаткувала Всеукраїнський радіодиктант національної єдності задля єднання навколо мови.
Щорічне проведення радіодиктанту перетворило його на найбільший україномовний флешмоб, який об'єднує українців і знавців української мови по всьому світові.

Як надіслати диктант на перевірку?
Роботи прийматимуть онлайн та офлайн.

  • Паперового листа потрібно надіслати за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик, 26, 01001.
  • Онлайн свою роботу можна надіслати на скриньку rd@ukr.radio. Для цього потрібно сфотографувати або відсканувати написаний текст у форматах jpg, png, jpeg, tiff, pdf.

Після оприлюднення тексту радіодиктанту електронні листи не прийматимуть. Усі надіслані роботи перевірить фахова комісія.

Коли оголосять результати?
Результати оголосять після того, як всі листи будуть опрацьовані та перевірені комісією. Стежте за новинами Суспільного Мовлення, щоб знати точну дату оголошення результатів.

Як підготуватися до написання радіодиктанту?
Оксана Забужко порадила українцям більше читати: "І сьогодні, і завтра, і після диктанту — просто читайте".

Літературна редакторка Суспільне Культура радить шукати підказки в попередніх творах авторки диктанту — читайте сім порад тим, хто хоче долучитися до написання радіодиктанту.

День української писемності та мови

У 2024 році День української писемності та мови святкуватимуть 25 жовтня, раніше воно припадало на 9 листопада. Зміна дати пов'язана з переходом на новоюліанський календар. Ця дата обрана не випадково — вона пов'язана з вшануванням пам'яті Нестора Літописця, якого вважають автором "Повісті минулих літ" і одного з основоположників давньоукраїнської писемності.
Свято було започатковане в 1997 році указом президента України, щоб підкреслити важливість української мови для національної ідентичності та культурного розвитку.
Тож День української писемності та мови нагадує про історію боротьби за право говорити, писати та творити рідною мовою, а також про важливість її розвитку в сучасному суспільстві.

Радіодиктант 2024 та "Щоденники стійкості"

Radio dictation of national unity 325 жовтня, українців закликають приєднатися до кампанії "Ти як? Стійкість" від Всеукраїнської програми ментального здоров'я. Компанію проводить Всеукраїнська програма ментального здоров’я за ініціативою Зеленської. разом із Суспільним мовником і "Українським радіо".
Спеціальні гості ефіру розкажуть, які техніки використовувати для покращення ментального здоровʼя та як це впливає особисто на них.
Серед технік, зокрема:

  • записування з пам'яті власних історій або потоку думок (як рефлексія досвіду чи намагання позбутися хаосу й тривожності);
  • намагання робити записи каліграфічно й красиво (потреба сфокусуватися і таким чином заспокоїтися) і так далі.

Після чого кожен охочий зможе записати власну історію стійкості та поділитися нею на спеціальній сторінці платформи "Ти як?""Щоденники стійкості".

"Стійкість — це здатність адаптуватися до найскладніших ситуацій, зберігаючи свою цілісність. Її формула складається з п'яти компонентів: цінностей, корисного мислення, дії та співпраці, управління емоціями, стосунків", — йдеться на сторінці проєкту.
За словами самої Олени Зеленської"мало що так випробовує стійкість, як війна. І стійкість усього суспільства, і кожного з нас окремо. Адже всі без винятку набуваємо — хоч і різною мірою — травматичного досвіду".
І, на її думку, стійкість не можна вколоти, як вакцину — її потрібно розвивати, зміцнювати, тренувати та зробити своїм вибором і опорою для інших.

Матеріали Суспільне Культура

 

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page