Calendar

« May 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

catalog

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Корисні посилання

cover

 

Всесвітній день вишиванки 2021: Земля наших предків для наших нащадків

Наша вишиванка - це "молитва без слів", це наш генетичний код, це наш національний оберіг…Vishivanka 2021 2

День вишиванки — міжнародне свято, покликане зберегти споконвічні традиції українського народу.
Історія вишивки на території сучасної Україні бере початок ще до нашої ери. Люди протягом століть створювали та удосконалювали різні техніки вишиття. Кожен орнамент на сорочці був не просто так, а мав особливе місце, значення та магію, оскільки українці вірили, що той чи інший візерунок несе певну захисну силу від біди та нечистої сили. За вишиванкою можна було визначити статус та походження власника.
franko 2021Деталі і тематика орнаменту вишиванок унікальні для кожного історичного регіону України. За словами фахівців, найбільш впізнаваною сьогодні є Борщевська та Полтавська вишивка.
На початок ХХ століття, коли українська нація почала боротьбу за свої політичні права, вишиванка стала використовуватися як патріотичний та культовий одяг, символ української ідентичності.
Величезний внесок у популяризацію вишиванки вніс український письменник і політик Іван Франко, який вів світське життя і славився своєю любов'ю до національного одягу. Вважається, що Франко дав початок тренду носити вишиванку з європейським костюмом. За спогадами сучасників, у письменника було кілька десятків вишиванок, більшість з яких йому подарували друзі та знайомі.
У давнину українці виражали себе завдяки вишитій на чоловічій або жіночій сорочці візерунком. Носили повсякденні та святкові сорочки. Вишиванки з новою хвилею ожили серед українців. У кожному регіоні країни жила певна етнічна група, яка мала притаманні своїй місцевості візерунки та традиції.
 
Vishivanka yednaye ukrayintsiv Lesya Voronyuk 2021Вперше з ініціативою відзначати День вишиванки в Україні виступила в 2006 році студентка Чернівецького національного університету Леся Воронюк. На цю ідею її надихнув зовнішній вигляд її друга, який постійно носив вишиванку. Дівчина вирішила сама втілити в життя таку цікаву традицію і запропонувала своїм однокурсникам в один з днів прийти на заняття в національній сорочці. Тоді ж у вишиванки вбралися і студенти, і викладачі. Незабаром ця студентська ініціатива хвилею прокотилася по всій Україні, і тепер в теплий весняний день на вулицях багатьох міст країни все частіше можна побачити людей, одягнених в це національне українське вбрання. Через чотири роки День вишиванки вже відзначали у Львові та Сімферополі, а в подальшому він вийшов далеко за межі України. За сприяння діаспор День вишиванки відзначають у США, Канаді, країнах Європи, Австралії та ін.
При цьому історія вишиванки в Україні нараховує вже не одну сотню років. У кожному регіоні зберігалася своя специфіка, кольори, орнамент і техніка виконання вишивки. Через ці візерунки і малюнки наші прабабусі прагнули залучити в сім'ю благополуччя і кохання. А самі вишиванки вважалися оберегом і символом краси.
Крім того, цей предмет одягу зазвичай має на собі вишиті різномасті обереги від будь-яких проявів зла, символіку добра, добробуту, краси, мудрості. 
Кожен колір на вишиванці щось символізує:
  • Білий колір - символ невинності і оберіг від нещастя і лихого погляду.
  • Червоний - символізує любов до людини, життя, енергії сонця, радості.
  • Чорний колір - багатство і благополуччя.
  • Зелений – жіночий колір.
  • Синій колір - символ неба і води, звільнення від недуг і душевний спокій.
  • Золотий або жовтий - символ меду і пшениці, благополуччя, достатку, багатства і радості.
 
ВСЕСВІТНЬОМУ ДНЮ ВИШИВАНКИ - 15 РОКІВ!
????Земля наших предків - для наших нащадків.
????Бережімо культурну спадщину та екологію.
????Ювілейний рік Всесвітнього дня вишиванки присвячено українській традиційній музиці та проблемам вирубки лісів, висихання річок і забруднення довкілля пластиком.
????Як пов’язані культурна спадщина та екологія?
Насправді взаємопроникливо. Коли певна територія стає непридатною для життя, з часом зникає і вся місцева культура, яка століттями створювалася предками.
????Протягом останніх десятиліть в Україні висохло близько 10 тисяч річок. Це означає, що більше не використовуються їхні старовинні назви, зникають з ужитку пісні, казки, легенди, повязані з цими річками.
????Вирубування лісів загрожує не лише затопленням цілих регіонів, а й, змушуючи жителів постійно відновлювати втрачене, «вимиває» багатство місцевих традицій та звичаїв.
????Надмірне використання пластику нав’язує прості швидкі побутові рішення, створюючи споживацьке суспільство, яке все менше схильне заглиблюватися в культуру та історію, а також бути відповідальним за майбутнє.
У 2021 році День вишиванки відбуватиметься у форматі Дня вуличної етномузики. На величезній кількості локацій (площі, парки, пішохідні вулиці) гратимуть традиційні музики (кобзарі, лірники, сопілкарі, трембітарі, дримбарі, цимбалісти тощо).Vishivanka 2021

 

Над відео працювали: Леся Воронюк (творчий задум) Олександр Ткачук (зйомка, постпродакшн) Maksym Berezhnyuk (музикант-віртуоз) @Таня Ша (студія звукозапису «Кофеїн») артисти Чернівецька обласна філармонія ім.Д.Гнатюка Olenka Didyk (дівчина у полтавському строї) Yana Loran (дівчина у буковинському строї) Леся Воронюк (дівчина у гуцульському строї) Микола Шкрібляк етнограф (гуцульський та буковинський строї).

Святкуймо 15-ліття Всесвітнього дня вишиванки гучно та дзвінко!

Запрошуємо переглянути відеоролик "Всесвітній день вишиванки - день чистої української краси"

Вишиванка - як молитва, особливе вбрання, в якому хочеться мріяти,
в якому чіткіше уявляється своє коріння
і в якому чіткіше відчувається відповідальність за майбутнє.

Ми всі дуже красиві у своїх вишиванках.
Давайте одягнемо цю вишивану красу - у знак єдності, підтримки, любові.
На нас дивиться весь світ і в цю мить весь світ милується нами! 
Світлого настрою у вишитий день!

 

Матеріали /Режим доступу станом на 19.05.2021р./:
https://www.facebook.com/vsesvitniydenvyshyvanky/
https://www.youtube.com/watch?v=Mw6S7klsZkM
http://library.nltu.edu.ua/index.php/novyny/1053-vyshyvanka-vizytna-kartka-ukrainy-2
http://library.nltu.edu.ua/index.php/novyny/848-vyshyvanka-tvii-henetychnyi-kod-16-travnia-pryydy-u-vyshyvantsi

Підготувала Науково-технічна бібліотека НЛТУ України
відділ інформаційних технологій і комп'ютерного забезпечення

Матеріал підготовлено 19.05.2021р.

 

 

Контакти

Науково-технічна бібліотека НЛТУ

вул. Ген. Чупринки, 101, м.Львів, 79057

тел.: (032) 258-42-50

e-mail: library@nltu.edu.ua

Пропозиції та побажання просимо повідомляти нам на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Top of Page